Raste broj obolelih na kruzeru na kom su zarobljeni i Srbi: Japan evakuiše svoje putnike

Autor: Tanjug

Svet

11.02.2020

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanske vlasti planiraju da, zbog toga što su podložniji infekcijama, evakuišu starije putnike i osobe sa hroničnim bolestima sa broda "Dajmond princes", za koji je uveden karantin zbog koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto:Ilutracija

U toku noći je otkriveno novih 65 slučajeva virusa među putnicima, tako da je broj do sada otkrivenih porastao na 161. Za sada nije poznato koliko će osoba biti evakuisano, prenosi japanska agencija Kjodo.

Do sada su svi putnici na brodu, kod kojih je dijagnostifikovan virus prebačeni u bolnice u japanskom okrugu Kanagava.Kako se navodi, putnici na brodu su pod stresom, zbog produžene izolacije. Podsetimo, na ovom kruzeru je i 14 državljana Srbije.

Oko 3.600 putnika iz 50 zemalja i članova posade biće u karantinu do 19. februara iz preventivnih razloga.

Na brodu se nalazi oko 80 odsto putnika starijih od 60 godina, među kojima je i 215 starosti 80 i više godina i 11 osoba starih oko 90 i više godina.

Zaraženi članovi posade

Među zarađenima je najmanje 10 članova posade, pri čemu je pet slučajeva prijavljeno u nedelju, a još pet u ponedeljak. Prema tvrdnjama zaposlenih, zaraženi članovi posade u nedelju su navodno jeli zajedno sa svojim kolegama.

Za razliku od putnika koje služe, od kojih većina dolazi iz bogatih nacija, zaposleni na brodu uglavnom su iz zemalja u razvoju kao što su Indija i Filipini.

Oni nisu dobili istu globalnu pažnju kao putnici iz zemalja kao što su SAD, Australija i Velika Britanija, o čijim objavama se na društvenim mrežama i u medijima često čita, piše "Njujork tajms". U Ženevi počinje skup SZO o koronavirusu

U Ženevi će danas početi dvodnevni svetski forum Svetske zdravstvene organizacije, na kome će se razgovarati o merama u borbi protiv koronavirusa. Skup će okupiti više od 400 stručnjaka, vodećih naučnika i viših zdravstvenih zvaničnika iz različitih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto:Ilustracija

Kako se navodi cilj foruma je identifikovanje praznina u znanju i prioriteta istraživanja, kako bi se dobile naučne informacije i medicinski proizvodi koji su najpotrebniji kako bi se minimizirao uticaj izbijanja virusa.

Učesnici će pokušati i da utvrde pravi izvor infekcije, razmene biološke uzorke i delove genoma virusa. Do sada je od koronavirusa umrlo 1.016 osoba, a zaraženo je više od 42.000 širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading