Neverovatno, ali istinito! Na Antarktiku zabeležen istorijski temperaturni rekord, toplije nego u Srbiji

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

14.02.2020

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Antarktiku je prvi put u istoriji zabeležena temperatura veća od 20 stepeni u plusu, pa je na ovom simbolu leda i hladnoće bilo toplije nego u Srbiji, gde je maksimalna temperatura istog dana bila 11 stepeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Antarktik

Brazilski naučnici izmerili su 9. februara temperaturu od 20,75 stepeni Celzijusa, što je najviša zabeležena temperatura u istoriji, preneo je „Gardijan“. Ta temperatura izmerena je na antarktičkom ostrvu Simor, a prethodna najviša temperatura izmerena je 1982. godine na ostrvu Sinji i iznosila je 19,8 stepeni.

Ovaj temperaturni rekord usledio je neposredno pošto je oboren još jedan, budući da je na kontinentalnom delu Antarktika izmerena najviša temperatura u istoriji od 18,3 stepena.

Stručnjaci tvrde da prosečna temperatura na Antarktiku raste brže nego u ostatlim delovima planete i dodaju da su poslednji temperaturni rekordi „nenormalni“.

Naučnici koji istražuju ovu pojavu kažu da je najverovatniji uzrok promena u okeanskim strujama i globalni klimatski fenomen El Ninjo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
GORNJO ZAPLANJAC

14.02.2020 19:12

dal je moguce da je ceo svet u zabludi ,da misli kako je covecanstvo krivo za promene klime.ne mi smo sicusni prema zemaljskom prostoru bilo sta da radimo,krivac je cunami u indijskom okeanu. pocetkom ovog veka koji je pomerio zemlju za 7 stepeni sto je dokazano.pa zato nemojmo biti nemi posmatraci svega toga radimo jos vise u ocuvanju planete u skladu sa njenim zakonima prirode