MERKELOVA O NASLEDNIKU U CDU: Neću se mešati!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

19.02.2020

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da neće pokušavati da se meša u izbor lidera stranke Hrišćansko demokratska unija (CDU).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Merkelova je otišla sa funkcije lidera CDU krajem 2018. godine, kada je izabrana Anegret Kramp-Karenbauer. Ona je prošle sedmice objavila da se neće kandidovati za kancelara i podnela je ostavku na funkciju lidera CDU.

Merkelova je po odlasku sa funkcije lidera partije izjavila da se neće kandidovati za peti mandat kancelara, ali je izrazila spremnost da bude na čelu administracije do kraja mandata u jesen 2021. godine.

- Želela bih da naglasim da neću intervenisati po pitanju lidera CDU i toga ko će biti kandidat za kancelara. Iz svog iskustva znam da prethodnici ne treba da se mešaju u ove stvari - istakla je Merkelova.

Međutim, ona je dodala da to ne znači da neće razgovarati sa mogućim kandidatima.

Kao mogući naslednici Merkelove na čelu CDU pominju se tri imena: bivši lider poslaničke grupe Fridrih Merc, guverner Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet i ministar zdravlja Jens Špan. Nijedan od ove trojice nije zvanični objavio kandidaturu, ali je četvrti kandidat bivši ministar ekologije Norbert Rotgen juče izjavio da će se kandidovati za rukovodstvo CDU.

Još nije poznato kada i na koji način će biti biran lider partije i kada će biti odabran zvanični kandidat za kancelara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading