Asanž dobija politički azil u Francuskoj?

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

20.02.2020

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbrana Džulijana Asanža radi na tome da mu obezbedi politički azil u Francuskoj, izjavio je francuski advokat Erik Dipon Moreti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džulijan Asanž

- Odbrana osnivača 'Vikiliksa' Džulijana Asanža radi na tome da on dobije politički azil u Francuskoj, jer to omogućava Ustav Francuske - izjavio je francuski advokat Erik Dipon Moreti.

Asanž je optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti više godina zatvora.

Švedske vlasti su u novembru 2019. godine saopštile da je istraga protiv Asanža prekinuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading