KONKRETNI REZULTATI TRAMPOVE POSETE: Indija kupuje američko oružje za 3 milijarde dolara

Autor: Tanjug

Svet

25.02.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da će Indija kupiti vojnu opremu od SAD-a vrednu tri milijarde dolara, uključujući helikoptere, pošto dve zemlje produbljuju vojnu i trgovinsku saradnju u pokušaju da uspostave ravnotežu u dominaciji Kine u tom regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Indija i Sjedinjene Države su takođe su napravile napredak ka postizanju velikog trgovinskog sporazuma - rekao je Tramp koji se nalazi u poseti Indiji, prenosi Rojters.

Pregovarači dve strane diskutuju mesecima kako bi suzili razlike u stavovima o poljoprivrednoj robi, kontroli cena medicinskih proizvoda, digitalnoj trgovini i novim tarifama.


- Indijske tarife su i dalje previsoke, verovatno najveće na svetu - izjavio je predsednik SAD, što je, kako navodi Rojters, bila jedina kritika koju je uputio Indiji tokom posete za za koju je rekao da predstavlja "spektakularan uspeh".

- Naplaćuje nam se veliki broj tarifa, ne može to tako - poručio je on na brifingu za novinare navodeći ponovo kao primer indijske carine na Harli-Dejvidson motore.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Narenda Modi

Tramp je danas imao razgovor sa indijskim premijerom Narendrom Modijem "u četiri oka", nakon čega su usledili sastanci na nivou delegacija u pokušaju da se ostvari napredak po pitanjima oko kojih su dve zemlje podeljene.


Nakon tih sastanaka, Tramp je rekao da je njegova poseta bila produktivna, uz zaključivanje ugovora o kupovini američkih helikoptera za indijsku vojsku. Indija će kupiti 24 helikoptera "SiHok" (SeaHawk) od kompanije Loki Martin opremljene raketama Helfajer, u vrednosti 2,6 milijardi dolara, i planira narudžbinu šest "Apač" helikoptera.

Dodao je da se nada postizanju velikog trgovinskog sporazuma, verovatno do kraja godine.

- Naši timovi su postigli ogroman napredak na sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu i optimističan sam da možemo postići dogovor koji će biti od velikog značaja za obe zemlje - naveo je.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading