(VIDEO) ĐED NOVAK MARKOVIĆ (99) BRANI SVETINJE: Sve o heroju otpora pljačkanju imovine SPC

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

26.02.2020

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starina Novak Marković iz Brezojevice, opština Plav, ima 99 godina. Osim toga što i dalje radi - čuva oko 30 ovaca i dve krave, zvonar je manastira Svete Trojice, ali i predvodnik litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: facebook.com/Dedovina/Dedovina
Novak Marković

Kada je redakcija Sputnjika pozvala dom Markovića, Novak nije bio kod kuće - imao je posla. Slušalicu je podigao sin Dragomir koji ide na svaku litiju koja se organizuje u opštini Plav.

Njegov otac ne posećuje baš svaku, ali uglavnom ide na one duže - u poslednjoj je prepešačio oko 30 kilometara. To je bilo 23. februara, kada je zajedno sa barjaktarom Gojkom Jokićem (72), predvodio je litiju iz Murina prema Andrijevici.

Kako Dragomir kaže, meštani Brezojevice zabrinuti su zbog novog zakona, jer u tom mestu postoji manastir Svete Trojice koji potiče iz 13. veka.

- Ugroženi smo. Zakon čuva imovinu drugih vera, jedino nama pravoslavcima bi da uzmu. To znači da Zakon nije isti za sve vere. Muslimani i katolici imaju ugovor s državom, a nama mogu da oduzimaju - kaže Marković.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Kako svedoči, meštani nemaju poverenje u vlast i veruju da će prodati crkvenu imovinu.

- Sve što su radili, radili su protiv naroda. Protiv pravoslavnog, odnosno srpskog naroda. Kod nas Vasojevića Srbin i Crnogorac – to je isto, ali sada su se pojavili neki novi Crnogorci - smatra Marković.

Dragomir tvrdi da će njegov otac, familija, on i svi pravoslavni meštani Plava, koji čine oko 30 odsto tamošnjeg stanovništva, nastaviti da redovno idu na litije. Okupi ih se oko 3.000.

Za oca nije siguran, ali, kako kaže, on će sigurno ići na podgoričku litiju u subotu 29. februara, koja će se održati na praznik Svetog Simeona Mirotočivog i koju će predvoditi mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije.

Novak Marković je ceo život proveo u Brezojevici. Bio je poljoprivrednik, radio je u šumskom preduzeću. Ima osmoro dece - sedam sinova i ćerku, unuke i praunuke. Njegova porodica pripada plemenu Vasojevića. Svake nedelje i svakog praznika odlazi u manastir Svete Trojice odakle se zbog njegove ruke zvono nadaleko oglašava.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading