TRAMP PODRŽAO PUTINA: Uskoro sastanak "velike petorke"

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

03.03.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predsednik SAD Donald Tramp podržao je inicijativu svog ruskog kolege Vladimira Putina da se u skorijoj budućnosti održi sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti", izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Putin

Kako je precizirao, prethodno su taj predlog podržali i predsednik Francuske, kao i predsednik Kine.

Lavrov je izrazio nadu i da će uskoro biti utvrđeno i vreme i mesto sastanka.

Prema njegovim rečima, glavne teme susreta biće strateška stabilnost budući da to pitanje, kako je ocenio, iziskuje hitne korake neophodne za opstanak čovečanstva.

- Prvi put za mnogo godina se dešava da stručnjaci govore o mogućnosti nuklearnog rata. To je nedopustivo - istakao je on.

Ruski ministar je podsetio i da je za vreme Sovjetskog saveza nekadašnji predsednik Mihail Gorbačov postigao saglasnost sa tadašnjim predsednikom SAD da do nuklearnog rata nikada ne sme doći.

- Predložili smo našim američkim kolegama da potvrdimo taj stav u novim uslovima. Prošlo je od tog trenutka čak dve godine, ali odgovor nismo dobili. O ovome moramo da pričamo i na sastanku petorke - dodao je on.

Na sastanku bi trebalo da učestvuju lideri SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Kine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading