Završen vanredni sastanak u Briselu: Evropska unija je OVO poručila migrantima!

Autor: Tanjug

Svet

04.03.2020

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri unutrašnjih poslova EU na vanrednom sastanku u Briselu su poručili da će EU preduzeti sve potrebne mere u skladu za međunarodonim zakonom kao bi zaustavila ilegalne prelaske granica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ministri su izrazili su solidarnost sa Grčkom, Bugarskom, Kiprom i ostalim zemljama članicama koje ulažu napore u cilju upravljanja i održanja reda na spoljnim granicama EU.

- EU će nastaviti da blisko sarađuje i sa zemljama Zapadnog Balkna u cilju upravljnja migracionim tokovima - saopšteno je u Savetu EU.

Vanredni sastanak ministra unutrašnjih poslova EU sazvan je kako bi se razmotrila situacija na spoljnim granicama EU sa Turskom, koje su poslednjih dana pod velikim pritiskom migranata koje turske vlasti propuštaju preko svoje teritorije.

- Savet EU uviđa pojačani migrantski pritisak i rizike sa kojima se Turska suočava pokušavajući da na svojoj teritoriji obezbedi smeštaj za 3,7 miliona migranata i izbeglica, ali snažno odbacuje tursku upotrebu migranata u političke svrhe - navodi se u saopštenju Saveta EU.

Savet EU poziva Tursku da u potpunosti i prema svim zemljma članicama primeni uredbe iz Sporazuma o migrantima iz 2016. godine i naglašava da je Sporazum već pokazao opipljive rezultate, uključujući snažnu podršku Turskoj u obezbeđivanju smeštaja za izbeglice i migrante.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

- EU i zemlje članice odlučne su u nameri da zaštite svoje spoljne granice. Ilegalni prelasci neće biti tolerisani i preduzeće se svi potrebni koraci u skladu sa međunardonim pravom - navodi se u ministraskom saopštenju.

Savet EU istovremeno je upozorio i migrante da ne nasedaju na dezinformacije i ne rizikuju svoje živote u pokušaju ilegalnog prelaska u Evropu putem kopna ili mora.

Ministri su pozdravili predlog Evropske komisije o izdvajanju dodatnih 700 miliona evra za pomoć Grčkoj i dodatnih snaga Fronteksa na granicu Turske i Grčke. Sledeći sastanak Saveta ministra unutrašnjih poslova posvećen evropskom odgovoru na migrantsku krizu na grčko-turskoj granici zakazan je za 13. mart.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading