KORONAVIRUS U 90 DRŽAVA! Raste broj zaraženih, u Vuhanu PRVI PUT bez novih slučajeva

Autor: Blic, Republika

Svet

06.03.2020

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi koronavirus, koji je krajem decembra počeo da se širi iz kineskog grada Vuhana, zarazio je do sada 98.436 ljudi, dok je od posledica zaraze preminulo 3.387 osoba. Više od 55.000 ljudi se oporavilo.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Do ovog jutra virus se proširio na 87 država sveta, nakon što su u protekla 24 sata Butan, Kostarika i Južnoafrička Republika prijavili prve slučajeve.

U Kini je broj obolelih premašio 80.000 hiljada, sa 146 nova slučaja, što spada u prosek zabeležen proteklih dana. Do sada je u ovoj zemlji preminulo više od 3.000 ljudi.

Zemlje širom sveta prijavljuju sve veći broj zaraženih, ali su novi smrtni slučajevi, osim u Kini, zabeleženi još samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi put bez novih slučajeva u Hubeiju

Kineska provincija Hubeji, sam epicentar korona virusa, potvrdila je da u njenoj prestonici Vuhanu nije zabeležen ni jedan novi slučaj prvi put od početka epidemije pre tri meseca, piše "Gardijan".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

"Ovo nije vežba"

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom, upozorio je svetske vlade da neprekidno širenje koronavirusa "...nije vežba" i da je neophodno preduzeti odlučne mere da se zaustavi širenje epidemije, javlja CNN.

Adhanom je uputio apel u trenutku kada se broj zaraženih u svetu približio cifri od 100 hiljada, a tendencija širenja ne prestaje u Južnoj Koreji, Japanu, nekim evropskim zemljama, Iranu i SAD.

 

 

 

On je juče upozorio da iako zdravstvene službe u svetu imaju kapacitet da se uspešno nose sa širenjem koronavirusa, u nekim zemljama, izražena politička volja i spremnost nisu u proporciji sa realnim rizikom.

- Epidemija bi još uvek mogla da krene u bilo kom pravcu - rekao je Tedros.

On je konstatovao da se broj slučajeva zaraze COVID-19 u Kini stabilizovao, međutim to "...prividno usporavanje širenja epidemije trebalo bi nadzirati sa velikim oprezom".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tedros je izrazio zabrinutost što neke zemlje to nisu shvatile dovoljno ozbiljno opasnost ili su odlučile da ne mogu ništa da učine.

- Ovo nije vreme za odustajanje. Ovo nije vreme za izgovore. Ovo je vreme za prevazilaženje svih prepreka - istakao je on.

Broj žrtava u SAD porastao na 12

Broj preminulih od posledica korona virusa u Americi porastao je na 12 pošto je Okrug King u saveznoj državi Vašington prijavio novu žrtvu.

Od 12 preminulih, 11 je iz savezne države Vašington, a jedna iz Kalifornije.

Ukupno 11 zaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđen 11. slučaj korona virusa, piše "Index.hr". Radi se o kontaktu ranije obolelog iz Varaždina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Novi slučajevi u Mađarskoj i Sloveniji

U Sloveniji su sinoć zabeležena tri nova slučaja pacijenata zaraženih korona virusom, tako da je broj zaraženih porastao na šest.

Ranije te večeri potvrđena su dva slučaja, a reč je o paru koji je boravio u Italiji i nije bio u kontaktu s prvim zaraženim u Sloveniji.

Treći slučaj prijavljen je u Mađarskoj, pošto je rezultat testa bio pozitivan kod Mađara koji se iz Milana vratio u grad Debrecin 29. februara.

Diplomatski subob zbog korona virusa

Epidemija korona virusa izazvala je diplomatski sukob između Japana i Južne Koreje nakon što je Tokio saopštio da će smeštati u karantin sve putnike koji dođu iz susedne zemlje, najteže pogođene posle Kine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kašnjenje u isporuci lekova u EU

Evropa se suočava sa kašnjenjem u dostavi lekova i zaštitnih maski zbog širenja virusa korona, izjavili su sinoć zvaničnici EU.

Analitičari navode da su se brojne zemlje na svetu oslanjale na Kinu, koja je izvor epidemije, za dostavu sastojaka lekova.

U Crnoj Gori 382 osobe pod nadzorom

U Crnoj Gori se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog virusa korona nalaze 382 osobe, a od toga broja Institutu za javno zdravlje javlja se 267 osoba.

Iz Instituta je saopšteno da su sve osobe dobrog opšteg stanja i da ne pokazuju simptome respiratornih infekcija, kao i da zdravstveni nadzor ne podrazumeva ograničenje kretanja, pa su osobe pod nadzorom slobodne da putuju unutar i izvan Crne Gore.

U Srbiji testirane četiri osobe

U poslednjih 12 sati testirani su uzorci četiri osoba koji su bili negativni na COVID-19.

U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 60 osoba koje su boravile u zemljama u kojima ima zaraženih novim korona virusom i po povratku imali su simptome infekcije disajnih puteva. Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni.

Na Kosovu nema korona virusa

Kosovski institut za javno zdravlje saopšštio je da su do sada testirane 53 osobe na korona virus i da su svi rezultati negativni.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading