Sukob između Grčke i Turske ne jenjava: Preti da eskalira u RAT?!

Autor: rts.rs, republika.rs

Svet

06.03.2020

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljene su tenzije na granici između Grčke i Turske. Rojters navodi da je ponovo ispaljen suzavac sa turske strane prema grčkim graničarima na prelazu Kastanjes.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Na granici između dve zemlje traju napetosti od kada su turski zvaničnici saopštili da neće više zadržavati hiljade migranta koji su se uputili prema EU

Dopisnik Rojtersa je javio da je video grčke snage kako vodenim topovima pokušavaju da obeshrabre ljude da krenu ka granici. To je ispraćeno ispaljivanjem suzavca sa druge strane.

- Napadi su koordinisani dronovima - rekao je zvaničnik grčke vlade koji je naveo da turska policija želi da pomogne migrantima da pređu granicu.

Međutim, Turska saopštava da je svako ispaljivanje suzavca odgovor na suzavac za grčke strane.

- Zašto bi Turska ispaljivala suzavac na grčku stranu? Grčka ispaljuje suzavac na nas. Mi odgovoaramo na to - rekao je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sulu.

I u sredu je Grčka objavila snimak na kom se navodno vidi Turska policija koja ispaljuje suzavac na graničnom prelazu sa Grčkom.

Tada je turski zvaničnik rekao da je turska policija suzavcem odgovorila na to što je grčka policija pucala ka migrantima.

Hiljade migranata koji žele da uđu u Evropsku uniju nalazi se na graničnom prelazu Kastanjes.

Atina, koja ima podršku Evropske unije, optužuje Ankaru da namerno podstiče migrante da uđu u Grčku.

Turska je prošle nedelje poručila da će otvoriti vrata migrantima, koji su godinama zaglavljeni u toj zemlji, a koje nije puštala prema dogovoru koji je 2016. postigla sa EU.

Brisel je tada obećao pomoć Turskoj u zamenu za to da ne propušta migrante i izbeglice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading