Naučnici utvrdili: Nema dokaza da je denga groznica simptom korone

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

10.03.2020

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vešću koja je objavljena na sajtu Republika stekao se utisak da su se pojavili novi siptomi koronavirusa, među kojima je i denga groznica. Naš portal je preneo informaciju koju je plasirao "Sputnik", pozivajući se na istraživanje magazina "Lanset".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ispostavilo se da je informacija netačna, pa je Raskrinkavanje.ba našu objavu ocenilo kao prenošenje lažne vesti.

Originalni naučni članak lekara iz Singapura govori o dva pacijenta kod kojih su prvi, tzv. brzi serološki testovi koji se rade kod sumnje na infekciju, greškom pokazali pozitivne rezultate na denga virus, a ne na koronavirus koji je pacijentima dijagnostikovan prilikom ponovljenih seroloških testova.

Propust da se koronavirus dijagnostifikuje zbog pozitivnog testa na denga virus implicira ozbiljne posledice za pacijenta, ali i za javno zdravlje. Slučajevi naših pacijenata su tu da istaknu važnost prepoznavanja lažnih rezultata testova na denga virus u pacijenata koji imaju COVID-19. Ističemo hitnu potrebu za brzim i široko dostupnim dijagnostičkim testovima koji trebaju biti visoko precizni u svrhu zaštite javnog zdravlja, piše u originalnom naučnom članku magazina "Lanset".

***

Grupa lekara iz Singapura otkrila je nove simptome nove koronavirusne bolesti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Lanset".

Prema njihovim podacima, nekim pacijentima u početku je dijagnostikovana groznica denga. Pacijenti su se žalili na groznicu i osip. Oni pri tome nisu imali simptome tipične za koronavirus.

Lečenje groznice denga nije pomoglo i pacijenti su počeli da se žale na teško disanje, a dodatno su testirani i na koronavirus. Analize su pokazale pozitivne rezultate.

Lekari su apelovali na kolege da ozbiljno pristupe dijagnozi, podsetivši da nepravilno lečenje predstavlja pretnju za javno zdravlje.

Denga groznica je infekcija koju izaziva denga virus. Komarac prenosi (ili širi) virus denge. Denga groznica je takođe poznata pod nazivom "groznica koja lomi kosti", jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti.

Novi koronavirus

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično nazvan KOVID-19.

 

 

Ukupan broj zaraženih dostigao je 110 hiljada u 104 zemlje, od čega je 81 hiljada u kontinentalnoj Kini. Od novog koronavirusa umrlo je 3.136 ljudi u Kini, a skoro 60 hiljada je ozdravilo.

Najteža situacija među evropskim zemljama je u Italiji: broj zaraženih premašio je 9.100 ljudi, od kojih je 463 umrlo. U Rusiji je koronavirus potvrđen kod 20 osoba. Vlasti su preduzele različite mere kako bi sprečile dalje širenje.

U Srbiji je jutros potvrđeno četiri slučaja zaraze koronavirusom KOVID-19.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading