Trampovo dramatično predviđanje: Kriza će trajati do leta, možda i duže

Autor: Tanjug

Svet

16.03.2020

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi kriza zbog korona virusa mogla da traje do jula, avgusta, pa i duže, ocenivši da virus nije pod kontrolom u SAD. Tramp je rekao da je isti slučaj u ostatku sveta i nazvao virus "nevidljivim neprijateljem".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

On je pozvao Amerikance da zaustave veći deo svojih društvenih aktivnosti na 15 dana i ne okupljaju se u grupama većim od desetoro ljudi kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

- Uz nekoliko nedelja koncentrisane akcije, možemo da brzo preokrenemo stvari - poručio je Tramp.


On je objavio nove smernice svoje radne grupe za borbu protiv koronavirusa, i pozvao građa ne da izbegavaju nepotrebna putovanja, i ne idu u barove, restorane, kafeterije ili teretane.

Predsednik SAD je, u vreme kada vrednost akcija na berzi pada, upozorio da je moguća recesija što bi, kako je naveo, moglo da utiče na njegove šanse da bude ponovo izabran u novembru.

On je naglasio da je fokusiran na zdravstvenu krizu, a da će se ekonomija oporaviti kada kriza bude pod kontrolom.

- Doneli smo odluku da dodatno ojačamo smernice i ublažimo udarac infekcije - rekao je Tramp reporterima u Beloj kući, koji su sedeli udaljeni jedni od drugih, na svakom drugom sedištu u sali za brifinge, kako bi poštovali mere društvenog distanciranja, prenosi Glas Amerike.
RepublikaFoto: pixabay.com


Tramp, kojeg su kritikovali da je "umanjio ozbiljnost virusa" na početku epidemije, na pitanje novinara, sebi je dao dobru ocenu za reagovanje.

Tramp je rekao i da se u ovom trenutku ne razmatra nacionalno ograničenje kretanja koje bi kontrolisala policija.

Dodao je da je njegova administracija redovno razgovarala o restrikcijama na putovanja unutar zemlje, ali se nadao da neće morati da sprovede te mere.

Tramp je izjavio da veruje da je još moguće da se lideri G7 sastanu u Kemp Dejvidu u Merilendu u junu.

Američki lider je izazvao nezadovoljstvo svojih evropskih kolega, koji čine veliki deo Grupe 7, uvodeći restrikcije na putovanja iz evropskih zemalja, a da ih prvo nije konsultovao.

Radna grupa američkog predsednika apelovala je na mlade da slede nove smernice, iako im preti manji rizik da budu zaraženi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading