Amerika Evropi stavila bukagije

Autor:

Svet

08.10.2017

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je opsednuta Rusijom i idejom da tu zemlju kažnjava sankcijama, zbog čega i Evropska unija, čija vodeća članica Nemačka želi poboljšanje odnosa sa Moskvom, postaje talac američke politike. Na to je upozorio član nemačko-ruskog foruma i publicista Aleksandar Rar, koji je u autorskom članku za Hafington post istakao kako je EU bila primorana da politiku sankcija usmerenu protiv Ruske Federacije uskladi sa savezničkim SAD, međutim, da je zbog takve situacije sada u ogromnom riziku da potpuno izgubi nezavisnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova hoće saradnju sa Rusima

- Većina građana Nemačke podržava normalizaciju odnosa s Rusijom i odbacuje sliku neprijatelja koju su im neki političari nametali tokom predizborne kampanje. Osim toga, usled najnovijih projekata saradnje naše zemlje i Rusije, ekonomija oseća pozitivan trend.

A i ruska ekonomija je ponovo ušla u fazu rasta, državni budžet je konsolidovan, nivo inflacije je nizak, a obim deviznih rezervi je dostigao nivo od pre krize. Kremlj jednostavno šalje pozitivne signale. Kada ruske vlasti počnu da sprovode svoje planove za privatizaciju, nemačke kompanije će se naći u prvom redu - objašnjava Rar, ali navodi da Berlin u tim planovima ima ogromnu barijeru - Ameriku.

Rar: Američke sankcije toliko su moćne da će delovati čak i kada EU ukine kaznene mere

- Nemačke vlasti su protiv pooštravanja antiruskih sankcija i tvrde da ti koraci krše evropske interese u oblasti energetike. Problem je, međutim, i što se ispostavlja da se za sada Berlin bori sam. Ostale zemlje EU, u prvom redu Francuska, ćute, a neke srednjoevropske države čak podržavaju oštre mere SAD prema Rusiji - navodi nemački analitičar i zaključuje da uopšte neće biti lako osloboditi se američkih sankcija.

- One su se kao Damoklov mač nadvile nad rusko-evropskim ekonomskim odnosima i one će delovati čak i kada EU ukine kaznene mere - navodi Ra i još jednom naglašava da su Evropa, a pre svega Nemačka postale taoci novog ekonomskog rata koji SAD vodi protiv Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading