Američki špijuni znali: Korona opasna kao Španska groznica!

Autor:

Svet

21.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove američkog senata republikanac Ričard Bur, koji skoro svakodnevno prima informacije obaveštajne zajednice o opasnostima koje prete SAD, još u februaru je zbog nadolazeće pandemije koronavirusa prodao akcije koje je imao na berzi i upozorio na neposrednu katastrofu manji krug ljudi, dok je Bela kuća umanjivala opasnost od ovog virusa.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

To tvrdi medijska kuća "Propublika", koja se poziva na neimenovane finansijske izvore. Jutarnji list prenosi tvrdnje da je nedeljama pre nego što je američki predsednik Donald Tramp proglasio vanredno stanje u zemlji Ber na tajnom sastanku upozoravao na strašne ekonomske i društvene posledice koronavirusa.

Navodi se da su, dok je Tramp neumorno ponavljao da virus neće teško pogoditi SAD, senator Ber i njegova supruga 13. februara iznenada prodali berzanske akcije u vrednosti od najmanje 582.000 do 1,6 miliona dolara.

Senator Ričard Ber na tajnom sastanku rekao da bolest liči na pandemiju iz 1918, koja je odnela desetine miliona života

Tramp je dve nedelje kasnije umirivao naciju tvrdnjom da u Americi neće biti više od 15 slučajeva koronavirusa, koliko ih je tada bilo potvrđeno. Ali, kako navodi Nacionalni javni radio (NPR), senator iz Severne Karoline priznao je istog dana na neslužbenom sastanku sa bogatim finansijerima i donatorima da je koronavirus opasan, kao što je to bila i španska groznica iz 1918, koja je odnela desetine miliona života.

NPR je dobio snimak na kojem se senator Ber obraća donatorima 15 dana pre nego je Tramp zapanjio sunarodnike zabranivši ulazak putnicima iz Evrope.

- Mogu da vam kažem jednu stvar. Mnogo se brže prenosi od bilo čega što smo videli u novijoj istoriji. Verovatno liči na pandemiju iz 1918. godine - poručio je tada senator.

Američki studenti na raspustu, ne haju za virus

Gomile američkih studenata sjatile su se u Floridu zbog prolećnog raspusta, koji je počeo na univerzitetima širom zemlje uprkos preporukama federalnih zdravstvenih vlasti da ne bude okupljanja više od deset ljudi na jednom mestu kako se koronavirus ne bi proširio.

Barovi i restorani u Majamiju ipak rade skraćeno, a neke od plaža su zatvorene.

Dan nakon Berovog sastanka sa donatorima, Tramp je izjavio da će koronavirus nestati.

- Jednog dana kao čudom samo će nestati - govorio je Tramp o zarazi.

Navodi se da informacije o senatoru Beru, za koje on tvrdi da ih je NPR "neodgovorno protumačio", po mišljenju medija naklonjenih demokratama, navode na sumnju da je predsednik SAD bio upoznat s ozbiljnošću zdravstvene krize i da je odložio uvođenje mera koje su mogle da smanje broj zaraženih. Do juče je u SAD bilo 14.366 obolelih i 217 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

I SENATORKA PRODALA AKCIJE

Mlada republikanska senatorka iz Džordžije Keli Lefler je čak nekoliko nedelja pre starijeg kolege Bera zajedno sa suprugom prodala akcije vredne nekoliko miliona dolara.

Ona je to učinila 24. januara, istog dana kada je komitet za zdravstvo Senata organizovao zatvoreni sastanak senatora na kojem su izveštaj o koronavirusu podneli zvaničnici Trampove administracije, uključujući direktora federalnih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Entoni Fauči.

Leflerova je nakon sastanka na Tviteru napisala da je "zahvalna na brifingu koji su izneli predsednikovi glavni zdravstveni zvaničnici".

Od tog dana pa do sredine februara ona i suprug su obavili 29 transakcija na berzi, većinom prodajući akcije čija je vrednost kasnije počela da pada.

TRAMP ZA NACIONALIZACIJU?

Američki predsednik Tramp izjavio je u petak da bi vlada trebalo da preuzme udeo u kapitalu kompanija kojima bude finansijski pomogla zbog pandemije koronavirusa, a što je korak koji se, prema AP, ocenjuje kao neuobičajeno zadiranje države u privatni sektor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je rekao da je borba protiv koronavirusa "medicinski, a ne finansijski rat". On je dodao, međutim, da smatra da američka vlada treba da preuzme udeo u kapitalu nekih kompanija koje su pogođene pandemijom, a kojima bi praktično pomogli poreski obveznici.

Ipak, republikanci u Kongresu zabrinuti su da bi to moglo da dovede do situacije u kojoj vlada bira pobednike i gubitnike.

- Pomoći ćemo avio-industriji. Pomoći ćemo industriji kruzera, verovatno i hotelijerima, malim preduzećima - rekao je američki predsednik, upozorivši da takvu federalnu pomoć ne treba te kompanije da koriste da otkupe svoje deonice.

Kalifornija: Kod kuće da ostane 40 miliona ljudi

Guverner Kalifornije Gavin Njusom izdao je naređenje za 40 miliona stanovnika te države da ostanu kod kuće u pokušaju da se suzbije širenje koronavirusa. 

U Kaliforniji je do sada umrlo 19 osoba, a 958 je testirano pozitivno na koronavirus. 

Naređenje o zabrani izlaska iz kuća usledilo je pošto su u okrugu Los Anđelesa zatvoreni svi tržni centri, igrališta za decu i prodavnice koje ne prodaju osnovne životne potrepštine. Njusom je od Kongresa zatražio milijardu dolara federalne pomoći za borbu protiv aktuelne krize. 

Federalni fondovi su dostupni saveznim državama posle odluke predsednika Trampa da proglasi vanredno stanje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading