ZABRINJAVAJUĆA IZJAVA EPIDEMIOLOGA: Korona vreba iz klima-uređaja?!

Autor:

Svet

22.03.2020

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski epidemiolog Karlo Sinjoreli kaže u intervjuu za Korijere dela sera da veruje da će uskoro u Italiji nastupiti vrhunac broj zaraženih i preminulih od novog koronavirusa, ali dodaje da u slučaju da se porast nastavi, možda postoji drugi način širenja virusa KOVID-19 za koji naučnici ne znaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ako uskoro ne bude vrhunca epidemije, to bi značilo da nam je možda promakao neki način širenja (klima-uređaji u bolnicama?) ili se možda toliko mnogo nas zarazilo virusom pre nego što su nastupile vladine restriktivne mere da se, nakon što smo se svi zatvorili u kuće, broj zaraženih još više uvećao - naveo je Sinjoreli.

U Italiji je u subotu zabeležen novi crni rekord sa793 preminula u jednom danu, od čega čak 546 u najteže pogođenom regionu Lombardija, koja je sada sama skoro dostigla broj mrtvih koliko je u celoj Kini. Sinjoreli, koji predaje predmet higijene i javnog zdravlja na milanskom univerzitetu život i zdravlje San Rafaele (UniSR) uradio je preciznu vremensku rekonstrukciju ovih poslednji smrtnih slučajeva i veruje da su sve 793 žrtve zarazile pre nekih 16 dana.

- To je talas koji stiže iz perioda pre uvođenja vladinih restriktivnih mera. Sada bi uskoro trebalo da vidimo vrhunac zaraze - ocenio je italijanski epidemiolog koji podseća da je prosečna starost preminulih oko 80 godina, a kod mlađih žrtava u 99 odsto slučajeva postojala su već ranija oboljenja.

NEMCI KRIJU PODATKE

Sinjoreli naglašava da u Italiji postoji obaveza prijavljivanja svih smrtnih slučajeva od koronavirusa bez obzira na to da li su preminuli prethodno bili bolesni ili ne.

- Zbog toga je ovaj broj toliko visok. Uzmimo slučaj osobe obolele od tumora koja umre od koronavirusa. Inicijalni razlog smrti te osobe i dalje je rak. Da njega nije bilo, ta osoba ne bi umrla. A kada kroz neko vreme bude bilo moguće da razlikujemo slučajeve, siguran sam da ćete videti da onih koji su umrli od koronavirusa kao inicijalnog uzroka neće biti mnogo. U odnosu na brojke koje imamo danas, rekao bi da ćemo ih imati stotinak - kazao je italijanski stručnjak.

On je dodao da Španija i Francuska broje mrtve, kao i Italija, dok je u Nemačkoj drugačiji slučaj.

- Za Nemačku pak verujem da ih broji ovako: na 21.000 zaraženih, registruje se svega 75 preminulih. Jasno je, dakle, da uračunavaju samo one koji su umrli od koronavirusa kao jedinog uzroka. Ja nemam drugog objašnjenja - rekao je Sinjoreli.

Putin i Kuba šalju lekare i opremu Italiji

Prvi ruski vojni avion sa virolozima, lekarima i opremom krenuo je juče za Italiju, u okviru pomoći u borbi protiv koronavirusa, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da se u Italiju prebacuje tim vojnih doktora, specijalista virologije i epidemiologije sa modernom opremom za dijagnostiku i dezinfekciju. Ministarstvo je ranije najavilo da će u Italiju poslati osam timova vojnih virologa i lekara, kao i medicinsku opremu i dezinfekcione sisteme. Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je u razgovoru s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u Moskvi potvrdio spremnost da pruži neophodnu pomoć. Kuba je uputila prvu grupu lekara i medicinskih sestara u Italiju kako bi pomogla toj zemlji u borbi protiv koronavirusa, a na poziv Lombardije, najteže pogođenog italijanskog regiona.

NADA U TOPLIJE DANE

Na konstataciju novinara da je, na sreću, bolja situacija po pitanju broja zaraženih i preminulih u centralnom i južnom delu Italije, Sinjoreli kaže da klima ima uticaja na to.

- Čak i u Africi, gde su imali kontakte sa Kinom, nije došlo do eksplozije slučajeva. U Italiji bi, dakle, toplija klima u centralnom i južnom delu zemlje u odnosu na sever mogla da bude jedno objašnjenje. Tako je, uprkos tome što su se prethodnih dana mnogi premestili iz gradova na severu, noseći infekciju, napredovanje virusa je, bez obzira to, sporo. Nada postoji da će leto svuda doneti pad broja zaraženih i brzu normalizaciju - naveo je italijanski epidemiolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading