Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO! Stoltenberg: Istorijski uspeh!

Autor: Tanjug

Svet

27.03.2020

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Makedonija zvanično je danas postala 30. članica NATO saveza pošto je instrument o njenom članstvu u Alijansi deponovan u americkom Stejt departmentu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Članice NATO potpisale su protokol o prijemu Severne Makedonije u februaru 2019. godine nakon čega su parlamenti svih 29 zemalja ratifikovali odluku o njenom članstvu.

- Severna Makedonija je sada deo porodice NATO, porodice od 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbedniji zajedno - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.


Zastava Severne Makedonije biće podignuta uz zastave ostalih 29 članica NATO u sedištu Alijanse u Briselu i još dve komande u ponedeljak, 30. marta, prenosi AP.

S obzirom na epidemiju korona virusa u svetu, makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da zemlja ne može da obeleži taj događaj kako treba.

- Ali ovo je istorijski uspeh koji posle tri decenije nezavisnosti konačno potvrđuje makedonsku bezbednost i garantuje budućnost - rekao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da prijem Severne Makedonije takođe potvrđuje drugim aspirantima da su "vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i benefite članstva".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading