Ovo je samo pahulja snežnog brega: U Italiji tek sledi pravi vrhunac epidemije!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

31.03.2020

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni mesec dana socijalnog distanciranja sa katancima na svim prodavnicama, barovima, restoranima, zatvorenim fabrikama, javnim ustanovama,bilbiotekama,muzejima, trgovinama... epidemija koronavirusas u Italiji jos nije dostigla svoj vrhunac.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Broj obolelih je premašio stotinu hiljada, a 812 preminulih je najnoviji bilans samo jednog dana, raste broj ozdravljenih, a vlada je najavila produzenje mera ogranicenja jos za dvije sedmice, ali sve je vise onih koji zele da znaju kada se moze ocekivati kraj karantina.

Tacno u podne danas je minutom ćutanja u svim opstinama odata je posta za sve žrtve koronavirusa u Italiji.

Nacelnici opstina stali su ispred svojih opstina, sa italijanskom zastavom na pola koplja, u znak žalosti, i u tišini izrazili solidarnost sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, u znak podrske zajednicama koje plaćaju najvišu cenu epidemije kao i u cast zdravstvenih radnika koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa. Italijanska Radio i televizija ucestvovala je tim povodom emitovala Requiem Giuseppe Verdia.

Einaudi Institut za ekonomiju i Finansije (Eief) objavio je studiju sa prognozom kada se moze ocekivati kraj mera preduzetih za suzbijanje epidemije koronavirusom, a na osnovu istraživanju, koiji se zasniva na podacima koje sakuplja Civilna Zastita, "nulti nivo zaraze", to jest datum kada se moze ocekivati da vise ne bude zarazenih bi mogao biti 5, 9 ili 16 Maja.

Prognoza se odnosi generalno na cijelu Italiju, ali potpisnici studije upozoravaju da ce kraj karantina za razlicite italijanske pokrajine biti razlicitog datuma, a zavisice od toga kada se su se pojavili prvi zarazeni od koronavirusa.

Kineska delegacija od trinaest stručnjaka posjetila je neke bolnice u sjevernoj Italiji. Sef delegacije Profesor Qiu Yunqing ocenio je da su bolnice često stare i slabo opremljene. Sugerisao je da se zarazeni utvrđuju pre nego sto budu hospitalizovani, a da u bolnice, prema njegovim recima, treba smeštiti ne samo one sa izrazitim znacima obolenja, vec i asimptomaticke osobe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Po njegovom misljenju neophodno je sprečiti eksploziju "nevidljivih pacijenata" onih koji su kod kuće ili koji su asimptomatski. Bolesni moraju biti presretnuti, to jest rano otkriveni, smatra kineski epidemiolog.

- Da bi se zaustavila epidemija neophodna je kolektivna blokada svih aktivnosti, zalihe hrane dostavljati po dijelovima grada ili u blokove zgrada, kao što je to učinjeno u Kini. Neophodna je stroga kontrola širenja zaraze, jer u protivnom slucajevi oboljelih nikada se neće prestati - rekao je Profesor Qiu Yunqing .

Po njegovom misljenju nivo zaštiteu Italiji je sigurno niži od kineskog. Medicinsko osoblje nije dovoljno zaštićeno, a obicne maske nisu dovoljna zastita.

- Bolest poput ove zahteva teska zastitna odijela, koja sam po sebi čine posao lekara fizički još napornijim. Takođe potrebno je i više osoblja, bar za trecinu od sadasnjeg broja, lekarima koji rade osomocasovne smene treba obezbijediti zamenu. Ne možete ocekivati od lekara da rade osam sati, morate to spustiti na 4 najvise 6 sati. Ovo je vanredna situacija, i nijedna bolnica, čak ni najmodernija, ne može odoleti ogromnom prilivu pacijenata, kao što se to događa u Italiji - savetuje kineski epidemiolog.

Sta se može naučiti iz grešaka u borbi protiv koronavirusa u Italiji?

O tome je Harvard Busineš Review, časopis slavnog američkog univerziteta, objavio je analizu.

Prema američkim naučnicima, neki aspekti krize - počevši od vremena - bez sumnje se mogu pripisati jednostavno lošoj sreći.

U ranoj fazi eidemije u Italiji pretnja koronavirusom nije shvaćena ozbiljno. Navode primer nekih italijanskih političara koji su krajem februara, kada se epidemija vec uveliko sirila, organizovali kontra-akciju.

Sastali su se na aperitivu pod nazivom "Milano se nece zaustaviti", izljubili se, rukovali i nazdravili, a samo deset dana kasnije neki od njih (Nicola Zingaretti), su bili pozitivni na koronavirus.

Studija završava s dve sjajne lekcije koje bi trebalo naučiti iz talijanskog slučaja: Pre svega, nema vremena za gubljenje, s obzirom na eksponencijalno sirenje virusa i mere bi trebalo provesti što pre i to na sistematski način, a ne budu postepeno.

Druga lekcija je da će za efikasan pristup Covid-19 biti potrebna ratna mobilizacija - kako u pogledu veličine ljudskih i ekonomskih resursa koji će se morati ukljuciti, tako i zbog ekstremne koordinacije koja će biti potrebna u različitim dijelovima zdravstva, i javnog i privatnog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading