SAUDIJCI PUTINU DALI ULTIMATUM: Naftni rat nastavlja da "besni"

Autor: Kurir

Svet

07.04.2020

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva dana uoči sastanka grupe OPEC i svih drugih zemalja proizvođača i izvoznica nafte, koji je zakazan kako bi se okončao "naftni rat“ između Saudijske Arabije, Amerike i Rusije, Rijad je Moskvi uputio ultimatum.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Jutros su ruske agencije citirale Blumberg, koji navodi kako je razlog poteškoća u pregovorima o smanjenju proizvodnje nafte bio ultimatum koji je postavila Saudijska Arabija, koja želi da Rusija smanji proizvodnju više nego bilo ko drugi, rekli su izvori upoznati sa situacijom.

Saudijci su zahtevali da samo Rusija ukloni 1,5 miliona barela dnevno sa tržišta, prenosi Blumberg pozivajući se na izvore.

Istovremeno, obe zemlje potvrđuju potrebu za smanjenjem globalne proizvodnje za 10 miliona barela dnevno, ali ne mogu da odluče kako će to  distribuirati među učesnicima na globalnom tržištu nafte.

Prema Rijadu, njegova bi se kvota smanjila za 3 miliona barela, a Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i Rusija bi trebalo da smanje proizvodnju za 1,5 miliona.

Međutim, Rijad zahteva da se smanjenje računa sa trenutnih nivoa, odnosno nakon što su zemlje oštro povećale proizvodnju, a ne sa nivoa iz ugovora OPEC+, kako traži Rusija. Ko bi se odrekao proizvodnje ostalih 2,5 miliona barela dnevno, nije navedeno.

Tramp odbija bilo kakav sporazum koji bi smanjio američku proizvodnju i postizanje sporazuma uslovljava nametanjem carina na rusku i saudijsku naftu.

Što se tiče saudijskog ultimatuma, na primer, Saudijska Arabija je povećala proizvodnju sa 9,8 miliona barela na 12,3 miliona. To znači da će smanjenje i s ponuđenih 3 miliona barela u odnosu na mart zapravo biti samo 0,5 miliona barela. U UAE se proizvodnja povećala za milion barela, a u Iraku za 200.000 barela dnevno.

Rusija nije povećala proizvodnju u aprilu, održavajući je na 11,2 miliona, kako je bilo predviđeno sporazumom koji je istekao 31. marta, jer Moskva insistira na primenjivanju kvota na prosečni obim za tromesečje.

Jutros je nafta poskupela u nadi da će biti postignut novi sporazum OPEC +.

Podsetimo, SAD su odbile da pregovaraju sa Rusijom i Saudijskom Arabijom o smanjenju proizvodnje nafte, pozivajući Moskvu i Rijad da se međusobno dogovore i da udvoje smanje proizvodnju za 10 do 15 miliona barela, što bi podiglo cene nafte i ostavilo tržišni udeo američkim izvoznicima.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp nije isključio uvođenje naftnih carina Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Nakon toga, stručnjaci predviđaju novi pad cena nafte, pre svega zbog nespremnosti vlasnika američkih naftnih kompanija da smanje proizvodnju.

Ruski predlog uključuje SAD i sve zemlje izvoznice nafte u svetu, bile deo kartela OPEC ili ne, koje bi konsenzusom zajedno smanjile proizvodnju i cene bi skočile, a da proizvodnja i izvoz nijedne zemlje ne budu posebno ugrožen.

Do ovog trenutka Tramp je odbio čak i da razmišlja o ovoj ponudi.

Sada svi čekaju ishod pregovora, a hoće li biti sporazuma, teško je prognozirati. Ono što je sigurno, jeste da ruski ministar energetike Aleksandar Novak ima "uputstva“ Kremlja da ne pristane ni na kakav sporazum pod pritiskom ili ucenama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading