RASPAD SISTEMA U EU ZBOG KORONE: Mafija čeka novu kišu para iz Brisela

Autor:

Svet

09.04.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao da 16 sati uzaludnih pregovora ministara finansija evrozone o savladavanju ekonomskih posledica krize u EU izazvane koronavirusom nije bilo dovoljno, u četvrtak je jedan od vodećih nemačkih listova Velt optužio Italiju da traži pomoć zato što "mafija jedva čeka novu kišu para iz Brisela", na šta je Rim besno reagovao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nakon što je nedavno otkriveno da su druge članice EU Italiji, zemlji koja je do sada najviše propatila od KOVID-19, otimale pošiljke medicinske opreme, što se desilo u Poljskoj i Češkoj, kriza solidarnosti u evropskom bloku dobija sve dramatičnije razmere pošto Nemačka i Holandija ne žele da pristanu na plan devet država Unije, uključujući Italiju, za zaduživanje na evropskom nivou kroz izdavanje koronaobveznica.

- Države EU svakako bi trebalo da se međusobno pomažu u krizi izazvanoj koronavirusom. Ali da li to treba da se radi bez bilo kakvog ograničenja? U Italiji mafija jedva čeka novu kišu para iz Brisela - piše u tekstu Velt, u kojem se tvrdi da bi izdavanje koronaobveznica izazvalo "gigantske gubitke u milijardama evra" nemačkim poreskim obveznicima.

DI MAJO: SRAMOTNE TVRDNJE

U članku se navodi da evropska pomoć Rimu mora da bude utrošena "samo na zdravstvo", kao i da Brisel treba da kontroliše Italijane, koji moraju da dokažu da se novac troši na odgovarajući način.

- Osnovni principi EU moraju da se primenjuju i u krizi izazvanoj koronavirusom - zaključuje Velt, prenosi Korijere dela sera.

Poljska i Češka već otimale pošiljke medicinske opreme namenjene Italiji

Italijanski list prenosi da je ministar spoljnih poslova te zemlje Luiđi di Majo odmah reagovao na tvrdnju Velta da je mafija ta koja čeka evropsku pomoć.

- To je sramotna i neprihvatljiva tvrdnja. Nadam se da će se nemačka vlada distancirati od toga. Italija oplakuje žrtve koronavirusa, ali je takođe oplakivala i oplakuje i žrtve mafije. Nije vreme za polemiku, ali ne dozvoljavam da se u ovakvom trenutku iznose takve pretpostavke - kazao je Di Majo u uključenju u jutarnji program italijanske televizije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

SVAĐA U EVROZONI

Dojče vele u tekstu posvećenom sastanku ministara finansija evrozone u vezi sa koronaobveznicama navodi da su se oni razišli posle svađe. Nemački međunarodni medijski servis se pita da li je reč o uobičajenoj drami tokom pregovora u EU i odmah odgovara da nije to u pitanju, već da je mnogo više stvari u igri u krizi izazvanoj koronom.

1.200

milijardi evra zadužila se nemačka privreda zbog korone

- Na kraju koronakatastrofe niko ne zna da li će još biti bogatih zemalja koje mogu da pomognu drugima. Najveća recesija od devedesetih godina prošlog veka neće pogoditi samo Francusku, Italiju, Španiju ili Grčku, već će punom snagom pogoditi i Nemačku, Veliku Britaniju, SAD kao i čitavu svetsku privredu - navodi se u tekstu Dojče velea.

U njemu se tvrdi da je "zbog toga potpuno razumljivo što se nemački ministar finansija, koji je već dao saglasnost za kreditne garancije za nemačku privredu u visini od 1.200 milijardi evra, vajka da ista obećanja da za preostale zemlje evrozone".

- Jer uvođenje evroobveznica, koronaobveznica ili zajedničko zaduživanje zapravo ne bi bilo ništa drugo. Isto tako je razumljivo što italijanski premijer insistira na zajedničkom zaduživanju jer dobro zna da 400 milijardi evra, koje je obećao svojim sunarodnicima, ne bi mogao sam da finansira samo na finasijskim tržištima. I upravo zbog toga se na sastanku ministara finansija radi o svemu: o finansijskom opstanku i budućnosti Evropske unije. Nije ni čudno što je nemačka kancelarka rekla da se radi o najtežem testu koji EU mora da prođe od svog osnivanja - ocenjuje se u tekstu Dojče velea.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading