Tramp u panici zbog pada cene nafte! Hitno razgovarao sa Putinom i saudijskim kraljem

Autor: Tanjug

Svet

10.04.2020

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su glavne zemlje proizvođači nafte, Rusija i zemlje OPEC-a, vrlo blizu dogovora kojim bi bio sprečen dalji pad cene tog energenta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i saudijskim kraljem Salmanom rekao da se u ovom trenutku proizvode velike količine nafte koje nikome ne trebaju.

Tramp je dodao da će i SAD smanjiti proizvodnju nafte, prenosi AP. - Moramo da sprečimo dalji pad cena jer će u suprotnom naša naftna industrija propasti - zaključio je Tramp.

Organizacija proizvođača nafte OPEK i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEK+) postigli su dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna ove godine, s ciljem da se izazivanjem veštačke nestašice na tržištu izazove poskupljenje "crnog zlata" čija je cena zbog pandemije korona virusa pala na nezapamćeni minimum.

Kako je saopšteno iz sedišta OPEK-a u Beču, smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading