Nemcima pun andrak korone: Psiholozi tvrde da problem može nastati zbog zasićenja vesti

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

11.04.2020

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada su Nemci disciplinovano poštovali mere za suzbijanje koronavirusa, ali nedeljni psihogram pokazuje alarmirajuće promene, za koje psiholozi smatraju da će uskoro biti veliki izazov za upravljanje krizom u Nemačkoj, a to je zasićenje, tvrdi nedeljnik "Špigel".

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

To označava zamor od suviše loših vesti, osećaj zasićenosti koji izaziva u građanima pobunu protiv prekomernog izveštavanja o katastrofi, piše list, navodeći da je psiholog sa Univerziteta Erfurt Kornelija Beč postavila ovu alamantnu dijagnozu.

Ona svake nedelje sprovodi anketu na osnovu koje istražuje raspoloženje Nemaca tokom korona krize.

U prvih pet nedelja krize sve je teklo dobro, a sada je po prvi put ustanovila alarmirajuće podatke.

Rezultat aktuelnog istraživanja zabrinjava, jer polako nestaje strah od virusa, a poraslo je uverenje da će zdravstvo savladati broj obolelih.

Tako je 62 odsto Nemača jasno ili više optimistično da će zemlja dobro proći kroz krizu.

Ako strah od virusa nestane, onda će u prvi plan isplivati ekonomska zabrinutost građana, navodi "Špigel", dodajući da time opada prihvatanje za naloženu meru distanciranja, kao i zatvaranja škola i radnji.

Pre svega kod mladih raste pobuna, jer su oni posebno pogođeni dosadom, samoćom i brigom za budućnost.

- U Nemačkoj, za razliku od mnogih drugih zemalja, pretežno zasnivamo mere na dobrovoljnosti. Zbog toga je posebno važno na ovakve signale blagovremeno reagovati - rekla je Beč.

Šesta nedelja mera pokazuje da svega još 45 odsto građana neprestano razmišlja o virusu korona, a poređenja radi još nedavno to je činilo 54 odsto.

Dok je virus još nedelju dana ranije 60 odsto Nemaca ulivao strah, sada je udeo uplašenih pao na 52 odsto.

Istovremeno je porastao broj onih kojima su mere preterane.

- Da li je to prava pobuna ili prosto privikavanje? Da li se nameće utisak da je najgore već prošlo? Ili je javna debata o egzit strategiji pobudila očekivanja skorijeg kraja restriktivnh mera - pita "Špigel".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading