KANADA PRETI SAD: Trudo će otkazati kupovinu oružja?!

Autor: Tanjug

Svet

12.10.2017

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanadski premijer Džastin Trudo zapretio je da će otkazati veliku kupovinu naoružanja od SAD-a zbog carina, pošto su pregovori o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji od početka loše idu, naišli na još jednu prepreku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džastin Trudo se razbesneo i zapretio SAD

Otava je trebalo da kupi 18 novih aviona tipa Super Hornets od Boinga dok američka avio-kompanija nije podnela zahtev administraciji predsednika Donalda Trampa da uvede antidamping takse kanadskom rivalu Bombardijeu na avione koj prodaje na američkom tržištu, izveštava agencija AFP.

- Izneo sam kategorično predsedniku (SAD-a) naše neslaganje sa odlukom Ministarstva trgovine da uvede antidamping carine protiv Bombardijea - rekao je sinoć Trudo novinarima, nakon razgovora sa američkim predsednikom Trampom.

On je istakao da je, štaviše, rekao sagovorniku da na "pokušaje Boinga da desetine hiljada radnika u vazduhoplovnoj industriji širom Kanade ostavi bez posla" Otava ne gleda pozitivno.

- I, naravno, rekao sam da to predstavlja prepreku za bilo kakvu kupovinu - bilo kakvu vojnu nabavku od Boinga - dodao je Trudo.

Američka administracija je, nakon što je proglasila Bombardije krivim za dobijanje državnih subvencija, udarila kompenzacionu carinu od 220 odsto na avione CS100 i CS300 kanadske kompanije koje uvoze Sjedinjene Države.

Ovaj potez je razbesneo Kanadu, ali i Veliku Britaniju.

Britanska premijerka Tereza Mej je prošlog meseca rekla da ponašanje američke kompanije "Boing" u svom trgovinskom sukobu sa kompanijom "Bombardije" podriva njene veze sa Velikom Britanijom.

Kandaska kompanija "Bombardije" je jedan od najvećih poslodavaca u Severnoj Irskoj i sada su hiljade radnika u toj zemlji ugrožene.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej

Trgovinski predstavnici SAD, Kanade i Meksika, zemalja potpisnica NAFTA sporazuma, okupili su se u Arlingtonu, predgrađu D.C. Vašingtona, u Virdžiniji, na novoj rundi pregovora o reviziji tog trgovinskog pakta, ali je razgovore iskomplikovao ovaj "vazduhoplovni spor".

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtziger objavio je da su razgovori produženi za 48 sati i da će biti zaključeni sledećeg utorka.

Sjedinjene Države imaju udeo od tri četvrtine u kanadskom izvozu, ali su trgovinski odnosi između dve zemlje postali napeti od Trampove inauguracije početkom ove godine.

Tramp, koji je tokom predizborne kampanje lansirao nacionalističku ekonomsku agendu, osudio je NAFTA sporazum, nazivajući ga "katastrofalnim" dokumentom koji uništava radna mesta u SAD, obećavši da će vratiti u zemlju poslove koje su kompanije preselile u inostranstvo kroz ponovne pregovore o tom paktu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading