ČAK I DA JE PLOD HENDIKEPIRAN: Poljaci zabranjuju abortus?!

Autor: Agencije, Republika

Svet

12.10.2017

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je spreman da potpiše zakon o daljim zabranama abortusa u ionako jednom od najrestriktivnijih zakona o veštačkom prekidu trudnoće u Evropi i onemogući Poljakinjama da prekinu trudnoću ako bi plod bio teško oštećen ili bi kratki život novorođenčeta zbog oboljenja proticao u neizrecivoj patnji.

RepublikaFoto: youtube.com/Popieram Andrzeja Dudę i Jego Prezydenturę
Prikupljaju se potpisi o zabrani abortusa

- Potpisaću zabranu abortusa pre svega imajući na umu decu sa Daunovim sindromom. Ta deca, ako uspeju da prežive i roditelji se ne odluče na abortus koji im sada predlažu, izuzetno su sretna. Neprihvatljivo je da u današnjoj Poljskoj mogu da ih ubijaju. Oni su sjajni ljudi koji mogu da učine mnogo dobrog sa svojim životom - kazao je predsednik Duda u intervjuu koji danas objavljuje Gošć njeđeljnji.

Po važećem zakonu iz 1993. godine žena ima pravo da prekine trudnoću isključivo u tri slučaja - kada je teško deformisan ili neizlečivo oboleo plod, kada trudnoća ugrožava zdravlje i život majke i kada je posledica krivičnog dela, silovanja.

Posle predloga potpune zabrane prošle jeseni na ulice su izašle stotine hiljada Poljakinja širom zemlje, pa se lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski uplašio i predlog o potpunoj zabrani je povučen iz parlamenta.

Kačinjski je tada dana najavio da će nastojati da se zabrani abortus u slučaju teških deformiteta ili oboljenja, kako bi država naterala sve Poljakinje, pa i ateiste da to dete unapred osuđeno na smrt rode, kako bi moglo da bude kršteno i sahranjeno kako nalaže hrišćanska vera.

- Nastojaćemo da se i slučajevi jako teških trudnoća, kada je beba osuđena na smrt, jako deformisana ipak završe porođajem kako bi to dete mogli da krste, shrane, da dobije ime. Želimo da to bude moguće i zahvaljujući pomoći iz javnih sredstava. Naravno govorim samo o slučajevima komplikovanih trudnoća kada nije ugroženo zdravlje ni život majke - kazao je tada Kačinjski.

Poljska katolička inicijativa Zaustavi abortus već prikuplja potpise za predlog izmena zakona kojima bi se proširile zabrane abortusa, međutim, Poljakinje koje su izašle početkom meseca na ulice na godišnjicu velikog protesta prikupljale su potpise pod svoj predlog zakona o veštačkim prekidima trudnoće koji bi im dao prava kakva ima većina Evropljanki, da do 12. nedelje odlučuju same da li će prekinuti trudnoću a kasnije da se rukovode zdravstvenim razlozima.

Inicijativa Spasavajmo žene 2017 takođe u svom predlogu zakona zahteva da Poljakinjama budu široko dostupna sredstva zaštite od neželjenog začeća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading