Turska uvodi nove mere u borbi protiv korone

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.04.2020

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristup Turske u borbi protiv koronavirusa drugačiji je u odnosu na druge zemlje, piše danas CNN, koji ističe da je uvođenje 48-časovnog policijskog časa, koji je najavljen samo dva sata pre stupanja na snagu, doveo do panike među velikim delom stanovništva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Naime, u 31 provinciji u Turskoj prošlog vikenda uveden 48-časovni policijski čas koji je najavljen i za sledeću nedelju, dok ostalim danima zabrana kretanja važi samo za mlađe od 20 i starije od 65 godina.

Policijski čas, najavljen samo dva sata pre stupanja na snagu, doveo je do panike među velikim delom stanovništva koje je pohrlilo u prodavnice i pekare ne mareći pritom previše za mere socijalnog distanciranja.

Turski predsednik najavio da će ova mera, ocenjena kao krajnje restriktivna od strane jednog dela javnosti, biti na snazi i tokom sledećeg vikenda.

Tokom nedelje zabrana napuštanja domova odnosi se samo na osobe mlađe od 20 i starije od 65 godina.

Mnoge radnje su zatvorene, parkovi takođe, restorani rade samo dostavu i preuzimanje hrane, a banke imaju skračeno radno vreme. Nasuprot tome, gradilišta su otvorena, kao i mnoge fabrike i preduzeća koja žele da izbegnu finansijski gubitak.

Neki eksperti tvrde da bi delimični karantin poput ovog u Turskoj mogao da bude uspešan sve dok su zaštićene osobe pod povećanim rizikom i sve dok ostali građani preduzimaju sve neophodne mere zaštite.

Planira se uvođenje delimičnog karantina

Ipak, oni napominju da je uvođenje delimičnog karantina efikasno kada se uvodi rano, dok je broj zaraženih još uvek mali, ili nakon što je vrhunac epidemije već prošao, pri čemu se ni jedno ni drugo ne odnosi na Tursku u ovom trenutku.

Turska je među prvih deset zemalja u svetu po broju osoba zaraženih koronavirusom, pri čemu se svakog dana registruje 4.000 novih slučajeva.

Međutim, mortalitet je znantno niži nego u drugim zemljama, tek nešto iznad 2 odsto. Turska zdravstvena asocijacija tvrdi da turski zvaničnici u statistiku umrlih od COVID-19 ne uključuju one slučajeve za koje postoji snažna indikacija da su umrli od posledica ove bolesti a čiji su testovi dali negativan rezultat.

Turski ministar zdravlja tvrdi da je ovako niski mortalitet posledica velikih kapaciteta turskog zdravstvenog sistema, kao i drugačijeg pristupa u lečenju u kojem je akcenat na praćenju kontakata zaraženih a ne na testiranju opšte populacije ili onih koji pokazuju simptome bolesti.

On je takođe dodao da se u Turskoj odlaže stavljanje pacijenata na respiratore za koje tvrdi da daje bolje rezultate u lečenju.

U Turskoj odlažu stavljanje pacijenata na respiratore

Ministar zdravlja tvrdi i da je uzrok niskog mortaliteta od COVID-19 u Turskoj i to što je ova zemlja odavno počela sa upotrebom hidroksihlorokvina i favipiravira, iako neki eksperti tvrde da hidroksihlorokvin nije toliko efikasan kako sto se mislilo i da donosi više štete nego koristi.

Turska je takođe jako brzo otpočela sa proizvodnjom zaštitne opreme i to ne samo za sopstvene potrebe. Nošenje maski na javnim mestima je obavezno, ali se one više ne prodaju nego se besplatno distribuiraju apotekama ili se direktno donose na kućnu adresu onima koji ne mogu da izlaze.

Starije osobe naručuju sve potrebne namirnice preko kol centra koje im kasnije dostavljaju volonteri ili policija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading