TRAMPOVA NUKLEARNA KATASTROFA

Autor:

Svet

13.10.2017

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp dosad je povukao toliko spornih poteza da svetski zvaničnici više ne sumnjaju u to da će ispuniti svako obećanje koje je dao tokom kampanje, a koje preti da ozbiljno naruši međunarodne odnose.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Samo dan nakon što su SAD najavile da napuštaju Unesko, agenciju Ujedinjenih nacija, stigao je još jedan hladan tuš za američke saveznike. Bela kuća je u petak navela da će Amerika promeniti politiku prema Iranu zbog, kako tvrde, "destabilizujućeg delovanja Teherana".

- Vašington namerava da se suprotstavi pogubnom uticaju Irana i zbog toga će u regionu biti nastavljena saradnja sa nekolicinom država. Prva tačka podrazumeva da nova strategija prema Teheranu bude usmerena na neutralizaciju destabilizujućeg delovanja iranske vlade i uzdržavanje od njene agresije, posebno kad je reč o podršci terorizmu i militantima - naveli su zvaničnici Bele kuće, dodajući i to da će se suprotstaviti aktivnostima Korpusa iranske revolucionarne garde:

- Ujedinićemo međunarodnu zajednicu da bi se osudio Korpus koji teško narušava ljudska prava, kao i zatvaranje građana SAD i drugih zemalja osuđenih zbog pogrešnih optužbi.

Prethodno je najavljeno da će Tramp povući Ameriku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je potpisao bivši šef Bele kuće Barak Obama 2015. ukoliko se ne promene uslovi tog dogovora. Taj ugovor inače podrazumeva ograničenje iranskog nuklearnog programa, a posledice odustajanja od njega bile bi pogubne, tvrde stručnjaci.

- S obzirom na to da se Teheran pridržava sporazuma, odustajanje predsednika SAD bi dalo Irancima povod za obnovu nastojanja da se naoružaju nuklearnim oružjem. I pored toga, ne samo da bi poništenje sporazuma išlo na ruku Teheranu već bi nanelo i štetu kredibilitetu Vašingtona u očima Severne Koreje. Onda bi Pjongjang mogao da kaže da nema smisla pregovarati s Amerikancima ako se unilateralno povlače nakon relativno kratkog vremena - podvukao je bivši izraelski premijer Ehud Barak.

Da bi takav potez mogao da do temelja uzdrma međunarodni poredak, smatra i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ako se Sjedinjene Države povuku, to će imati ekstremno negativne posledice, a verovatno će i Iran u tom slučaju napustiti sporazum. To će naškoditi atmosferi predvidivosti, bezbednosti, stabilnosti i neširenja nuklearnog oružja u celom svetu - poručio je Peskov.

Ovo su ugovori koje je poništio šef Bele kuće

 

1. Transpacifički trgovinski sporazum

Jedan od prvih koraka koje je Donald Tramp preduzeo po stupanju na dužnost bilo je povlačenje iz Transpacifičkog trgovinskog sporazuma u januaru ove godine. Taj ugovor podrazumevao je slobodnu trgovinu Amerike sa 12 azijskih zemalja, a za šefa SAD je bio nepovoljan po američke radnike. Sporazum je inače bio jedno od najvećih dostignuća Trampovog prethodnika Baraka Obame, a trebalo je da olakša kompanijama iz SAD pristup nekima od najjačih azijskih privreda koje su u usponu.

2. Pariski sporazum o klimatskim promenama

Veliki udarac za svet bila je odluka republikanca da povuče svoju državu iz veoma važnog Pariskog sporazuma o klimatskim promenama u junu 2017. godine. Kao obrazloženje za taj potez naveo je da taj ugovor stavlja SAD u neravnopravan položaj i ide naruku Kine i Indije. Mnogi su mu tada zamerali da time ispunjava želje industrijalaca u Americi, koji ne žele da se povinuju pravilima o smanjenju emisije štetnih gasova. Iako je krajem septembra bilo signala da bi SAD mogle da povuku tu odluku, Trampovi savetnici su istakli da Tramp ostaje pri svome.

3. Izlazak iz Uneska

Američki Stejt department je saopštio u četvrtak da se od 31. decembra 2018. SAD povlače iz Uneska, specijalizovane agencije UN za kulturu i obrazovanje, koja postoji još od 1945. i ima 195 članica. Navedeno je da je tako odlučeno zbog sve veće zabrinutosti oko neizmirenih obaveza u toj organizaciji, potrebe za reformisanjem i stalne pristrasnosti usmerene protiv Izraela. A samo nekoliko sati nakon toga i izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da takođe izvlači zemlju iz Uneska, a razlog za to leži u tome što UN imaju blagonaklon stav prema Palestini, koju Izrael ne priznaje kao državu.

Zanimljivo je da su stručnjaci istakli da je povlačenje Amerike samo prvi korak ka konačnom uništenju Ujedinjenih nacija, jer je plan Vašingtona da izađe iz svih struktura te međunarodne organizacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading