DA LI JE ŠVEDSKI MODEL BAŠ TAKO DOBAR?! Evo šta kažu brojke

Autor: Tanjug

Svet

30.04.2020

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj novozaraženih od COVID-19 porastao je u protekla 24 časa sa 20.302 na 21.092, a broj preminulih za još 124, na ukupno 2.586, saopštila je švedska Nacionalna zdravstvena agencija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Švedska, u kojoj se život uprkos pandemiji korona virusa odvija skoro pa uobičajeno, smatra da je njen pristup epidemiji uspeo, ali brojevi sugerišu drugačije, ocenjuje CNN.

- Ovo nije kraj... Pred nama je dug put. Nadamo se da ćemo videti nešto pozitivniju sliku u Stokholmu, ne postoji oštro rastuća kriva - izjavio je danas šef nacionalne agencije za zdravstvo Johan Karlson na konferenciji za novinare.


Švedska vlada je zatvorila državne granice za strance koji ne žive u EU i zabranila javna okupljanja više od 50 ljudi.

Vrtići i osnovne skole su otvoreni, srednjoškolci i studenti uče od kuće.

Švedska je na epidemiju korona virusa reagovala neuobičajeno.


Ona nije, kao mnogi evropski susedi, nametnula stroga ograničenja u životu građana, a slike ljudi koji idu na posao prometnim ulicama ili ćaskaju u kafićima i barovima izazvale su čuđenje.

Preduzeća, od frizerskih salona do restorana, ostala su otvorena, mada je građanima savetovano da rade od kuće, gde je to moguće.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Švedska vlada je 7. aprila donela zakon kojim se omogućava brzo postupanje i donošenje odluka o privremenim merama tamo gde je to potrebno.

Kućne posete su zabranjene od 1. aprila, a ministarstvo zdravlja zamolilo je građane da se suzdrže od putovanja koja nisu neophodna, da drže distancu i preuzmu ličnu odgovornost.

Kontrast Švedske u odnosu na druge nordijske zemlje je veliki. Finska je proglasila vanredno stanje, zatvorila škole i zabranila okupljanja više od 10 ljudi, ograničila putovanje do i iz regiona Usima i zatvorila restorane, kafiće i barove 1. aprila.

Danska je bila među prvim zemljama u Evropi koja je zatvorila granice, prodavnice, škole i restorane i zabranila velika okupljanja.

Norveška je počela uvođenje ograničenja putovanja sredinom marta i zatvorila škole i vrtiće, zabranila upotrebu objekata za odmor, otkazala događaje i zatvorila frizerske i kozmetičke salona.

Stopa smrtnosti u Švedskoj je znatno veća nego u mnogim drugim zemljama Evrope i dostigla je više od 21 na 100.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading