Korona u Italiji jenjava, ali desničari krenuli u ofanzivu

Autor: Tanjug

Svet

02.05.2020

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U posljednja 24 sata u Italiji je manje od 300 osoba preminiulo od korona virusa, ostali parametri takođe pokazuju usporavanje širenja pandemije, ali "Italija je još daleko od sigurne situacije", upozorava "Fondacija Hume", koja daje svakodnevne analize i prognoze vezane za koronu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

Ovo upozorenje, zasnovano na analizi dnevnih izveštaja o broju preminulih od zaraze, koja se smatra sigurnijom za određivanje realnog stanja nego analize koje se baziraju na ukuponom broju zaraženih, je veoma važno za tri miliona Italijana koji se vraćaju na posao 3. maja nakon 50 dana prinudnog odmora u uslovima totalne blokade države zbog pandemije koronavirusa.

Kako se ublažava vanredna situacija, tako i političke partije kreću u ofanzivu i traže od premijera Đuzepea Kontea više otvaranja i slobode, a neke regije - gde su na vlasti desničarske partije- prete da će uprkos naredbi vlade same odlučiti o nivou ponovnog rada proizvodnih pogona.

Da bi ojačali svoje zahteve članovi desničarske Lige okupirali su parlament, tamo čak i spavaju, a vođa Bratstva Italije Džordža Melone traži nove izbore.

Premijer odoleva i napadima i pritiscima, a na zahteve za više slobode i otvaranja odgovara da se vlada rukovodi isključivo uputstvima stručnjaka i nauke i ponovio stav da bi simultano otvaranje svega i jednako u svim regijama, bez obzira na nivo zaraze i broj žrtava, pogoršalo zdravstvenu situaciju u celoj zemlji i prouzrokovalo još gore ekonomske probleme.

Čak je i papa Franja pozvao partije da se ujedine i prevaziđu razlike.

RepublikaFoto: Promo foto
Papa Franja

Konte uverava da vlada radi u interesu građana, a mere koje uvodi nisu deo ničije predizborne kampanje.

Prema podacima humanitarnih organizacija, raste broj ljudi koji traže pomoć. U Lombardiji je za 30 odsto povećan broj onih kojima je pomoć potrebna i za razliku od vremena pre epidemije kad su siromašni bili uglavnom stranci, sada raste broj Italijana koji ne mogu da pokriju osnovne potrebe za lekovima i hranom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading