Američki obaveštajci tvrde: Kina je prikrivala opasnost od koronavirusa!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

04.05.2020

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki obaveštajci veruju da je Kina prikrila koliko je eidemija koronavirusa rasprostranjena i koliko je ta bolest zarazna da bi nagomilala medicnisku opremu neohodnu za borbu protiv nje, navodi se u dokumentu ministarstva za unutrašnju bezbednost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U dokumentu se navodi da su "kineski lideri početkom januara namerno prikrili od sveta ozbiljnost pandemije", prenosi AP.

Izveštaj koji nije klasifikovan kao strogo poverljiv, već "samo za zvaničnike", sadrži tvrdnju da je Kina, dok je umanjivala osbiljnost korona virusa, povećala uvoz medicinske opreme.

Navodi se da je to pokušano da se prikrije negiranjem da postoje ograničenja za izvoz i umanjivanjem i odlaganjem objavljivanja podataka o trgovini.

U dokumentu se tvrdi i da je Kina tokom većeg dela januara odlagala trenutak kada će obavestiti Svetsku zdravstvenu organizaciju o zaraznosti korona virusa, kako bi mogla da naručuje medicinsku opremu iz inostranstva i da se uvoz maski, zaštitinih odela i rukavica naglo povećao.

AP podseća da je Kina obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemije 31. decembra, da je 3. januara kontaktirala američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti, a da je javno identifikovala patogen kao novi korona virus 8. januara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading