ZA SOBOM OSTAVLJAJU PEPEO: Bori se preko 10.000 vatrogasaca, ima 38 mrtvih!

Autor: Agencije, Republika

Svet

15.10.2017

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverner Kalifornije Džeri Braun izjavio je da nikada u životu nije video šumske požare koji su naneli više štete i odneli više života od aktuelnih u kojima je prema poslednjim podacima stradalo 38 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pustoš i mrtvilo

Sa požarima se bori preko 10.000 vatrogasaca, koji imaju podršku aviona za gašenje požara iz vazduha, kao i helikoptera. Navodi se da je Braun ove požare nazvao "jednom od najvećih tragedija sa kojima se Kalifornija ikada suočila".

Guverner ove američke savezne države poručio je stanovništvu da opasnost i dalje traje i zatražio od njih da se evakuišu ukoliko im tako bude rečeno.

Agencija je prethodno javila da su vatrogasci postigli napredak u naporima da stave pod kontrolu požare velikih razmera u Kaliforniji, ali zvaničnici kažu da im snažni vetrovi otežavaju rad, jer vatrenu stihiju šire ka naseljima, zbog čega je evakuisano još oko 400 kuća.AP navodi da su potvrđene još tri žrtve požara u severnom delu Kalifornije, čime je broj žrtava porastao na 38 osoba.

Ministarstvo šumarstva i protivpožarne zaštite te američke države saopštilo je da su vetrovi juče dostigli jačinu od 32 kilometra na sat, s naletima snage od čak 64 kilometra na sat.

Vetrovi su vatru raširili ka više zajednica, zbog čega je evakuisano još oko 400 kuća.

AP navodi da su požari izazvali štete bez presedana u Kaliforniji pošto je 5.700 kuća i poslovnih objekata uništeno, što ove požare čini dosad najpogubnijim u toj američkoj državi.

Rojters navodi podatke vatrogasne službe da je ovo najteži i najsmrtonosniji požar u Kaliforniji u poslednje 84 godine.

Vatra je u petak uveče zahvatila skoro 69.000 hektara zemljišta, širom severne Kalifornije gorelo je 17 požara, a 9.000 vatrogasaca borilo se sa vatrenom stihijom.

Na stotine ljudi se vode kao nestali, a očekuje se da će broj nastradalih rasti.

Požar je izbio pre nedelju dana, a zbog jakog vetra brzo se proširio i zahvatio nekoliko okruga u Kaliforniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading