Srbin istražuje novi lek za koronu!

Autor:

Svet

07.05.2020

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin jedan od glavnih istraživača u timu koji u Čikagu proverava dejstvo leka remdesivir u lečenju virusa KOVID-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prethodnih dana kao bomba je odjeknula vest da je remdesivir, farmaceutske kompanije "Gilead", pokazao pozitivna dejstva u izlečenju pacijenata koji su se borili za život usled infekcije. A na njegovom kliničkom ispitivanju radi i dr Dejan Glišović.

- U poslednjih nekoliko sedmica primenili smo lek na više od 1.000 pacijenata u okviru kliničke studije u koju sam uključen kao medicinski direktor. U toku je izvođenje nekoliko paralelnih studija, a lek je u dosadašnjoj primeni pokazao veoma ohrabrujuću efikasnost i po hitnom postupku dobio je vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama - priča Srbin koji radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova "Pharmaceutical Research Associates".

Kako kaže, ovaj lek zasad nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji i biće distribuiran direktno bolnicama. Prvi rezultati pokazuju da remdesivir može skratiti dužinu oporavka pacijenata najmanje 30 odsto. U drugoj fazi biće ispitano njegovo dejstvo u kombinaciji sa drugim medikamentima.

- Ovi rezultati su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti. Efekat terapije bi verovatno bio veći ukoliko se lek da pre nego što pacijent dođe na respirator - zaključuje Glišović.

Od 2006. živi u Čikagu

Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u SAD. Rođen je u Beogradu, a roditelji su mu poreklom iz zapadne Srbije. Sada pokojni otac Ljubiša iz Rakova kod Čačka bio je poznati doktor ORL medicine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading