General Černišov: Koronavirus nam je pokazao kako bi izgledao biološki rat

Autor: politika.rs, republika.rs

Svet

14.05.2020

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasnost bioterorizma i biološkog rata je prisutna, kaže general-major Mihail Černišov koji predvodi rusku jedinicu koja u Srbiji pomaže u suzbijanju koronavirusa.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Mihail Černišov

Ruski general-major Mihail Černišov, načelnik vojske ABHO Zapadnog vojnog okruga, rukovodi kombinovanim ekspertskim timom koji je angažovan u Srbiji na suzbijanju epidemije koronavirusa. Zapravo, reč je o kombinovanoj jedinici sastavljenoj od stručnjaka ABHO i vojnih lekara, a koja ima ukupno 87 pripadnika.

U Srbiju su stigli 3. i 4. aprila vojnim transportnim avionima Il-76 kojima su prevezena i vozila. General Černišov dao je opširni intervju magazinu "Odbrana", zvaničnom glasilu Ministarstva odbrane Srbije, a čitaocima sajta "Politike" prenosimo deo u kome je govorio o tome da li se iz pandemije virusa kovid 19 mogu izvući neki zaključci o tome kako bi mogao izgledati biološki rat.

- Povodom biološkog rata, mislim da je pitanje dosta složeno, jer svi mi u ovom trenutku praktično oko nas vidimo mogućnosti i posledice jednog takvog eventualnog rata. U današnje vreme tehnologija, u tom smislu i ona biološkog karaktera, poseduje ozbiljne mogućnosti - izjavio je Černišov za "Odbranu".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ako je, rekao je ruski general, pre manje od sto godina japanskim epidemiolozima za stvaranje određene mase bakterija trebalo dosta vremena i resursa, danas je za tako nešto potrebno mnogo kraće vreme, a mogućnosti za to su daleko veće.

- Takođe, pre sto godina korišćeni su bioagenski koji su već bili poznati i koje su mnogi preboleli i dobili imunitet, dok današnje tehnologije omogućavaju stvaranje mikroorganizama koji ne postoje u prirodi. Ali i sama priroda usavršava svoje oružje, bakterije i virusi se stalno razvijaju. To je jednostavno život prirode - kaže Černišov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

On smatra da savremeni čovek, nažalost, pokušava da utiče na prirodu „kako bi u nekom sledećem koraku sam sebe brže uništio“.

- Zbog svega toga, imajući u vidu savremene mogućnosti, opasnost bioterorizma i biološkog rata jeste prisutna. U šta će se sve to pretvoriti, teško je i da nagađamo. Samo pre nekoliko godina krenula je epidemija ebole, za koju se mislilo da je katastrofalna. Ona je međutim, brzo bila zaustavljena - podseća Černišov.

Danas imamo "meki i dobri" virus, koji je doveo do nesrazmerno većih žrtava.

- Danas mnoge države ne mogu da se odupru ovoj aktuelnoj opasnosti. Kina je uspela da zaustavi epidemiju. To je činjenica, ali niko ne zna kakve su organizacione i finansijske mere bile primenjene, ta pitanja su i dalje složena i otvorena - izjavio je Černišov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading