Cena ruske nafte nastavlja da raste

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

18.05.2020

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena ruske nafte Urals u Evropi nastavlja da raste, krajem prošle nedelje je prvi put od sredine marta njena vrednost premašila 30 dolara po barelu zahvaljujući novom sporazumu OPEK plus i smanjenju proizvodnje nafte, saopštila je agencija "Argus".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Svetske kotacije nafte rastu zahvaljujući stupanju na snagu novog sporazuma OPEK plus, a takođe i zahvaljujući dodatnom smanjenju proizvodnje bliskoistočnih proizvođača. Potražnja za naftom i naftnim derivatima počinje da se oporavlja usled slabljenja karantinskih mera u mnogim zemljama - navela je agencija.

S tim u vezi, Urals je u severozapadnoj Evropi u petak poskupeo za 1,49 dolara po barelu, na 30,44 dolara. Na Mediteranu cena je skočila na 31,84 dolara.

Povlačenje korone diže cenu nafte

Istovremeno, Urals, kojim se tradicionalno trguje po nižim cenama u odnosu na naftu tipa Brent, od kraja aprila se prodaje po većoj ceni od severnomorske marke.

U severozapadnoj Evropi premijum Urals u odnosu na Brent treći dan trgovanja zaredom ostaje na nivou 0,4 dolara po barelu, a u Sredozemlju ostaje nepromenjena peti dan zaredom i iznosi 1,8 dolara po barelu.

Podsetimo, od početka meseca stupio je na snagu novi sporazum OPEK plus, prema kojem će tokom prva dva meseca smanjenje proizvodnje nafte iznositi gotovo 10 miliona barela dnevno, od čega će najveći deo biti u Rusiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading