TRKA SA VREMENOM Vakcina u koju su svi polagali nadu ima tek POLOVIČNE ŠANSE za uspeh

Autor: Blic

Svet

24.05.2020

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispitivanje vakcine protiv KOVID-19 koje se razvija na Univerzitetu u Oksfordu ima 50 odsto izgleda za uspeh, jer koronavirus u Velikoj Britaniji, kako izgleda, ubrzano nestaje, rekao je listu "Telegraph" jedan od profesora koji vodi razvoj te vakcine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Edrijan Hil, direktor direktor oksfordskog instituta Džener, koji u razvoju vakcine sarađuje s proizvođačem lekova firmom "AstraZeneca Plc", rekao je da postoji opasnost da predstojeća druga faza ispitavanja, koja uključuje 10.000 dobrovoljaca, ne da nikakve rezultate zbog male transmisije KOVID-19 u zajednici.

- To je trka s nestajanjem virusa, trka s vremenom. U ovom trenutku postoji 50 odsto izgleda da ne dobijemo nikakve rezultate - rekao je Hil britanskom listu.

Eksperimentalna vakcina, nazvana "ChaAdOx1 nCoV-19", jedna je od najperspektivnijih u globalnoj trci za nalaženje zaštite protiv novog koronavirusa koji izazvao pandemiju KOVID-19.

Njegov je tim počeo ranu fazu ispitivanja svoje vakcine na ljudima u aprilu, a samo nekoliko vakcina je uspelo doći do te tačke razvoja.

U saopštenju je navedeno da je završena prva faza u okviru koje je učestvovalo više od 1.000 ljudi.

U okviru druge faze, proširiće se starosni spektar učesnika koji će primiti probnu vakcinu, uključujući starije i decu.

RepublikaFoto: Printscreen/rts.rs
Foto: Ilustracija

U narednoj trećoj fazi biće procenjeno kako vakcina deluje na veliki broj ljudi starih iznad 18 godina.

Inače, u ovu vakcinu ej polagano najviše nade. Britanski ministar zdravlja Met Henkok je rekao u aprilu da vakcina koju su razvili naučnici sa Oksforda ima 80 odsto šansi za uspeh.

Sada raste pesimizam u vezi sa njenom uspešnošću.

CNN je nedavno izvestio da je "AstraZeneca" saopštila da je postigla dogovor za proizvodnju najmanje 400 miliona doza potencijalne vakcine.

Kompanija je dobila više od milijardu dolara od Američke agencije za biomedicinska napredna istraživanja i razvoj (BARDA) za razvoj, proizvodnju i isporuku vakcine, počevši od jeseni, saopštila je AstraZeneca.

Lanset: Kineska vakcina ispitana na ljudima bezbedna i efikasna

Ugledni britanski medicinski magazin Lanset ocenio je da rezultati prve faze ispitivanja prve vakcine protiv korona virusa iz Kine na ljudima pokazuju da je ona "bezbedna" i da "podstiče brz odgovor imunog sistema".

U tekstu se navodi da je vakcina je isporbana na 108 dobrovoljaca, koji su bili podeljeni u tri grupe, od kojih je svaka dobijala različite doze, prenosi kineska televizija CCTV

Foto: Ilustracija

Kako se ističe, vakcina se ponaša kao prirodna infekcija i posebno dobro "uči" imuni sistem kako dsa se bori protiv virusa.

Za 28 dana od dana kada je primljena vakcina nisu uočene ozbiljne reakcije, što znači da je ljudski organizam tolerantan na vakcinu, kaže se u tekstu, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su dve nedelje nakon ubrizgavanja vakcine počela da se pojavljuju antitela protiv virusa SARS-CoV-2, koja su vrhunac dostigla nakon 28 dana.

Druga faza ispitivanja vakcine pošela je uz učešće 508 dobrovoljaca.

Istraživanje sprovodi tim predvođena Čen Vei, profesorkom biologije na Vojnoj akademiji medicinskih nauka.

U Kini su odobrne još dva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na ljudima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading