RUSI TESTIRALI VAKCINU PROTIV KORONE NA ŽIVOTINJAMA: Evo šta su pokazala ispitivanja!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

30.05.2020

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životinje na kojima je testirana vakcina protiv korona virusa dobro su to podnele, pa bi klinička ispitivanja vakcine mogla biti završena sredinom septembra, izjavio je za "Rosija 1" direktor centra "Vektor", Rinat Maksjutov.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prilikom primene vakcine, nije primećen porast temperature kod životinja i nije bilo neželjenih reakcija. Sve životinje na kojima je vakcina testirana dobro su to podnele - istakao je Maksjutov.

On je dodao da centar planira da otpočne klinička ispitivanja krajem juna - početkom jula, a završetak se očekuje sredinom septembra. Prema njegovim rečima, nije potrebno dodatno ubrzavanje rada na vakcini, jer ne treba zaboraviti glavne principe vakcinacije - ne naštetiti ili ubrizgati beskorisni lek.

Direktor Vektora je takođe naglasio da se vakcine koje je taj centar napravio razlikuju po načinu i šemi imunizacije, a jedna od njih se može ukapati u nos.

- Vakcine se ne razlikuju samo po svom funkcionalnom načelu, već i po načinu i šemi imunizacije, tako da jedan od naših preparata ne sledi klasičnu metodu intramuskularne primene, već intranazalnu, odnosno, jednostavno se ukapava u nos - objasnio je on.

Maksjutov je još dodao da bi testiranje vakcine protiv koronavirusa na deci, ako sve bude išlo po planu, moglo da počne 2021. godine.

O planiranoj vakcini protiv virusa korona izjasnila se i direktorka "Rospotrebnadzora", Ana Popova.

Ona je istakla da naučnici kažu da virus nema mnogo mutacija, zahvaljujući čemu se može pretpostaviti da će vakcina biti napravljena i prilično efikasna protiv Kovida-19.

Popova je još upozorila da bi se drugi talas infekcije mogao očekivati na jesen, kada je prisutniji i porast akutnih respiratornih virusnih infekcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading