Protiv još trojice policajaca podignuta optužnica zbog ubistva Afroamerikanca

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.06.2020

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv još trojice policajaca, pored Dejvida Šovina, podignuta je optužnica zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Americi ne jenjavaju

Policajci To Tao, J. Aleksandar Kueng i Tomas Lejn biće optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena.

Osim toga, protiv Dejvida Čovina koji je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda sada je promenjena optužnica za ubistvo sa 3. na 2. stepen, saopštila je senatorka Ejmi Klobučar.

Ubistvo Džordža Flojda podiglo je Ameriku i svet na noge. Ponovo su u prvi plan izašle optužbe za rasizam protiv policije i duboka podela američkog društva.

Ključni događaji koji su doveli do smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je beli policajac Derek Šovin ugušio kolenom, nakon čega je došlo do nasilnih protesta širom SAD, dogodili su se u roku od samo 30 minuta koje su mediji rekonstruisali na osnovu izjava svedoka, video snimaka i zvaničnih izveštaja.

Flojd (46) umro je nakon što je 25. maja uhapšen ispred prodavnice u Mineapolisu u Minesoti, pošto je prodavac nazvao policiju, optužujući ga da je kupovao cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Sedamnaest minuta nakon što je prvi automobil stigao na lice mesta, trojica policajaca su držali na tlu Flojda koji nije davao znake života.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading