(FOTO) AUSTALIJANCI NA NOGAMA: Sidnej pod sloganom "Važan je i crni život" izašao na ulice!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.06.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi od nekoliko najavljnih protesta protiv rasizma u Australiji, pod sloganom "Važan je i crni život", počeo je u Sidneju urpkos mogućim sukobima demostranata i policije zbog sudske zabrane masovnih okupljanja i rizika od širenja korona virusa.

Foto: Tanjug/AP
Protesti u Sidneju

U Adelejdu, gradu na jugu Australije, održan je prvi protest Australijanaca povodom rasistički motivisanog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom rutinske intervencije u Mineapolisu, u SAD.

Ovakvi potesti planirani su i u Sidneju, međutim, sudija Vrhovnog suda države Novi Južni Vels Des Fejgan juče je presudio da demonstracije nisu dozvoljene zbog rizika od širenja korona virusa.

- U normalnim okolnostima, bez zdravstvenog rizika, niko ne bi osporio pravo na demonstracije - izjavio je sudija Fejgen.

Okupljanja na otvorenom prostoru u Sidneju ograničena su na 10 ljudi, odnosno 50 na sahranama, u verskim objektima, kafeima i restoranima.

Foto: Tanjug/AP
Protestanti u Australiji

U australijskoj prestonici Kamberi okupilo se oko 2.000 ljudi na protestu povodom rasne nejednakosti i obespravljenosti australijskih starosedelaca Aboridžina.

Na protestima u Melburnu, govornici su više puta istakli da Australija ima sramnu istoriju rasizma koja i dalje traje, podsećajući na 434 smrti Aboridžina u policijskom pritvoru od 1991. godine i da do danas nije podignuta nijedna optužnica.

- Priča o rasizmu je ista, različita su samo mesta - rekao je Kija Nikolson Vard (17), mladi pripadnik zajednice Aboridžina i dodao:

- Potrebne su nam promene i one moraju početi odmah.

Organizatori demonstracija u Melburnu tvrde da je ovo bio jedan od najmasovnijih protesta do sada ovom gradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading