"Zaigrala mečka": Nemačka doživela sunovrat izvoza

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.06.2020

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački izvoz, uvoz i spoljnotrgovinski suficit zabeležili su u aprilu najveći pad od 1990. godine, od kada se beleže ovi podaci, jer je presušila tražnja usled zatvaranja ekonomija zbog pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema desezoniranim podacima, izvoz je u aprilu pao za 24 posto na mesečnom nivou, znatno više nego što su predviđali ekonomisti, dok je uvoz potonuo za 16,5 procenata. Spoljnotrgovinski suficit se smanjio na 3,2 milijarde evra, objavio je danas Federalni zavod za statistiku, Destatis.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će izvoz pasti za 15,6 a uvoz za 16 procenata, te da će trgovinski suficit iznositi 10 milijardi evra.

Nemačko udruženje industrijalaca BDI predviđa da će izvoz opasti za oko 15 posto ove godine, a uvoz za oko 12 odsto.

U nastojanju da ubrza oporavak, nemačka vlada je prošle nedelje najavila program podsticaja vredan 130 milijardi evra, kako bi ojačala domaću potražnju, nakon što je u martu donela paket stimulativnih mera od 750 milijardi evra.

Zvanični Berlin i dalje predviđa da će bruto domaći proizvod pasti 6,3 posto ove godine, a razmere aktuelne krize ilustruje podatak da je prošlog meseca približno jednoj četvrtini nemačkih kompanija bila potrebna pomoć za likvidnost, saopštio je ekonomski institut IFO.

Pandemija Kovid-19 je najteže pogodila nemački izvoz u Francusku i Sjedinjene Države, koji se stropoštao za oko 48 posto, odnosno 36 procenata respektivno, dok je izvoz u Kinu, koja je počela da izlazi iz krize, pao u aprilu za 12,6 odsto, saopštio je Destatis, a prenosi Rojters.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading