Procurili tajni dokumenti! Erdogan planirao invaziju na Grčku

Autor: Republika

Svet

17.06.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je planirala invaziju na Grčku u jeku rata u Siriji, tvrdi se u nedavno procurilim dokumentima, a takođe se pominje i invazija na Jermeniju! Planovi, u koje je imao uvid portal Nordik monitor, nazvani su po turskom vojskovođi Čaka Beju iz 11. veka, a predstavljeni su u prezentaciji. Ovaj vojskovođa je vrlo poštovana ličnost u Turskoj i smatra se i za osnivača prve moderne turske mornirice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Prezentacija je, navodno, iz 2014. godine, kada je rat u Siriji, započet tokom Arapskog proleća 2011. godine, već bio u punom jeku. Pretpostavlja se da se u tom slučaju radilo o dopunjenim dokumentima i da bi originalni plan mogao i dalje da bude aktivan. Dokumenta takođe uključuju plan iz 2000. godine da se napadne Jermenija.

Kako navodi Nordik monitor, ove podatke su najviši zvaničnici turskog vojnog vrha delili preko veoma obezbeđenog mejl sistema. Procurili su slučajno tokom jednog sudskog procesa u slučaju pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Podsetimo, Grčka i Turska su stari neprijatelji i tokom istorije su ratovali nekoliko puta, posebno početkom 20. veka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading