PUTIN GRMEO NA SAD: Dali smo vam uranijum, a vi ste gađali Beograd

Autor:

Svet

20.10.2017

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je zapaljiv govor na forumu o međunarodnoj politici "Valdai" u Sočiju, u kom je žestoko napao Ameriku jer je prekršila neke od najznačajnijih sporazuma za uspostavljanje trajnog mira u svetu, optuživši SAD da su to činile kako bi izazivale nove sukobe, uključujući i bombardovanje Jugoslavije 1999.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne da na Srbe i Srbiju: Vladimir Putin

Prema rečima šefa Kremlja, Amerikanci su zloupotrebili i program "Megatone u megavate" dogovoren 1993. između Moskve i Vašingtona, po kom su Rusi ispoštovali svoj deo sporazuma i uništili na hiljade nuklearnih bojevih glava da bi iz njih izvadili uranijum, obradili ga i u slabo obogaćenom obliku dali američkim nuklearnim elektranama.

S druge strane, SAD, umesto da rade na razoružanju, prvo su izvele vojnu invaziju na Irak 2003, a zatim bacale bombe na Srbiju.

- U sklopu jednog od najefikasnijih napora razoružanja u istoriji zvaničnici SAD su imali priliku da imaju 170 poseta tajnim ruskim postrojenjima u kojima su postavili trajne radne prostore označene američkim zastavama. Na taj način je Rusija pokazala otvorenost bez presedana, kao i poverenje, posebno ako se ima u vidu da je devedesetih godina oko 100 američkih zvaničnika imalo pravo da izvede iznenadne inspekcije ruskih nuklearnih postrojenja u okviru sporazuma Mihaila Gorbačova i Borisa Jeljcina.

Šta je šef Kremlja rekao o...

Severnoj Koreji:

Kriza u vezi sa Korejskim poluostrvom mora da bude rešena dijalogom. Mi osuđujemo nuklearna testiranja Pjongjanga, ali je potrebno pričati sa njegovim vođstvom, a ne tu zemlju terati u ćošak i pretiti joj silom.

Trampu: 

Ako je američki predsednik Donald Tramp nepredvidiv, to je zato što ga njegovi protivnici iz zemlje sprečavaju da ispuni mnoga od svojih predizbornih obećanja. Moskva će svakako sarađivati s njim jer je on demokratski izabran predsednik i zbog toga bi ga trebalo poštovati.

Saradnji sa SAD: 

Amerika je najveća svetska i ekonomska sila. Nažalost, naša trgovina je beznačajna, ali svejedno, uticaj SAD u svetu je veoma značajan. Ta zemlja je definitivno jedan od naših najvažnijih partnera. Sarađivaćemo s njima uprkos svim teškoćama, pod uslovom da oni žele da urade isto.

Situaciji u Ukrajini: 

Zatvaranje granica Rusije sa samoproglašenim republikama na istoku Ukrajine dovelo bi do krvoprolića, što Rusija nikad ne bi dozvolila.

- Ono što smo dobili zauzvrat je dobro poznato - potpuno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podrška separatizmu na Kavkazu, zaobilaženje Saveta bezbednosti UN, bombardovanje Jugoslavije, invazija na Irak i tako dalje. Mora da su SAD videle stanje našeg nuklearnog oružja i ekonomije i odlučile da ne poštuju međunarodno pravo - naglasio je Putin aludirajući na licemerje američke međunarodne politike.

Ove rusko-američke dogovore je prekršio Vašington
- Program "Megatone u megavate" o nuklearnom razoružanju (bio na snazi od 1993. do 2013), koji je Rusija ispunila, a Amerika iskoristila da otpočne najmanje dva sukoba.
- Konvencija o hemijskom oružju iz 1993. - prošlog meseca Rusija je saopštila da je konačno uništila sve rezerve svog hemijskog oružja, dok su SAD navele kako nemaju novca da to učine.
- Sporazum iz 1987. o uništenju balističkih i krstarećih raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara, koji je Amerika napravila tako da odgovara njenim i potrebama NATO - da pomenuti projektili ostanu na njihovim podmornicama i razaračima.

Ruski predsednik je takav trend zapazio i kod Evropske unije, koju je, podsetimo, neposredno nakon optužbi upućenih na račun SAD, kritikovao da ima dvostruke standarde jer je podržala nezavisnost Kosova, a sada staje na put španskoj Kataloniji da učini to isto. Putin je čak tokom govora na videlo izvukao i dokument iz oktobra 2008, kada je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju 63/3 i kada je postavljeno pitanje da li je unilateralna deklaracija kosovskih institucija u skladu sa odredbama međunarodnog zakona.

- Međunarodni sud pravde u Hagu je nakon dvogodišnjeg razmatranja usvojio savetodavne zaključke u kojima je 7. februara 2008. naveo da kosovskim proglašavanjem nezavisnosti nisu prekršeni međunarodni zakoni. To bi značilo da zaključci suda ne znače samo za Kosovo već da mogu da se primene u svim slučajevima proglašavanja deklaracije o nezavisnosti na teritoriji neke države. To, međutim, u praksi nije tako, pa je ekspanzivno tumačenje pravnih normi otvorilo Pandorinu kutiju - naglasio je ruski lider navodeći da je primer Kosova raspirio separatistička osećanja u mnogim drugim evropskim državama i da su za to odgovorne, pre svih, najmoćnije članice EU.

- Sporazum iz 1987. o uništenju balističkih i krstarećih raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara, koji je Amerika napravila tako da odgovara njenim i potrebama NATO - da pomenuti projektili ostanu na njihovim podmornicama i razaračima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading