CRNI ŽIVOTI SU VAŽNI PORUČUJU: Spalićemo Ameriku!

Autor:

Svet

27.06.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od vođa pokreta "Crni životi su važni" (BLM) Hok Njusam zapretio je američkim vlastima da će, ukoliko im "ne daju ono što traže" na protestima otpočetim pre mesec dana, nakon policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, "spaliti sadašnji sistem i zameniti ga novim".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tokom protesta demonstranti su se žestoko sukobili sa policijom

U prilično burnom intervjuu koji je dao konzervativnoj televiziji Foks njuz, koja u poslednje vreme od glavne medijske podrške predsedniku SAD Donaldu Trampu prerasta u kritičara njegove administracije, Njusam je kazao da ne osuđuje pobune i nasilje koje je nakon ubistva Flojda zabeleženo na brojnim protestima BLM i anarhističkih i levičarskih organizacija širom Amerike. On je pre osam godina bio suosnivač BLM za šire područje Njujorka, a na aktuelnim protestima iskazao se kao jedan od glavnih govornika i vođa koji na mitinzima često pokazuje srednji prst policiji i vlastima.

SAMOODBRANA AFROAMERIKANACA

Voditeljka Marta Makolum upitala je Njusama čemu se tačno njegov pokret nada da će postići nasiljem.

- Au, zanimljivo je da mi postavljate takvo pitanje kada se uzme u obzir da je ova zemlja izgrađena na nasilju. Mi pričamo o samoodbrani. Pričamo o tome da kada četiri policajca guše nekoga do smrti (kao u slučaju Flojda), neko iz kraja treba da bude obučen da efikasno interveniše. Pričamo o spasavanju života, niko ne priča o tome da treba postavljati zasede policajcima - kazao je Njusam.

TRAMP: NJUSAM VELEIZDAJNIK

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tramp je odmah na Tviteru reagovao na ovu Njusamovu pretnju.

- Ovo je veleizdaja, pobuna, ustanak - tvitovao je američki predsednik.

On je u nekoliko tvitova koji su usledili osudio plan njujorškog gradonačelnika Bila de Blazija, kojem je supruga Afroamerikanka, da ispred Kule Tramp u Petoj aveniji postavi veliki natpis "Crni životi su važni", podsećajući da aktivisti BLM na protestima pozivaju na ubijanje policajaca i navodeći da je njujorška policija besna na De Blazija.

On je ocenio da se "licemerje Amerike" vidi u tome što se, kada se Afroamerikanci naoružavaju i brane sebe, priča o nasilju, a kada belci uzmu automatsko oružje u ruke i odu u prestonicu svoje savezne države (kao što se prošlog meseca desilo u Mičigenu), "onda je sve u redu". Makolumova je uzvratila da je videla masu intervjua koje je Njusam dao u kojima je govorio da sve treba spaliti.

Sve vesti iz kategorije svet možete pročitati ovde.

- Ja sam rekao da, ako nam ova zemlja ne da ono što tražimo, onda ćemo spaliti ovaj sistem i zameniti ga novim. I to bi moglo da bude figurativno rečeno, a mogao bih da govorim i vrlo bukvalno - odgovorio je vođa BLM.

ČINJENICE

ŠTA JE BLM?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Pokret "Crni životi su važni" osnovan je 2012, nakon što je Džordž Cimerman, pripadnik samoorganizovane građanske straže, oslobođen u procesu zbog ubistva afroameričkog tinejdžera Trejvona Martina

- Zalaže se za iskorenjavanje nadmoći bele rase i borbu protiv sistematskog rasizma

- U aktuelnim protestima nakon ubistva Flojda američka "duboka država" uzela je pod svoje ovaj pokret i levičarske organizacije kako bi izazivanjem haosa u zemlji oslabila Trampovu kampanju, a demokratskog kandidata Džoa Bajdena predstavila kao zaštitnika Afroamerikanaca, pošto se kod njih do sada slabo kotirao

- Sam Hok Njusam je očigledno deo ekipe demokrata pošto je pre dve godine zajedno sa guvernerom Njujorka Endruom Kuomom i predsedavajućom Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (zaokruženi na slici) prisustvovao predstavljanju jednog zakona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading