Demokrate SAD: Hoćemo 51. saveznu državu! Tramp: To se nikada neće desiti

Autor: Tanjug

Svet

26.06.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je danas zakon kojim prestonički Distrikt Kolumbija dobija status 51. američke savezne države.

Donald Tramp

AP izveštava da je sa Kapitol hila saopšteno da Kongres ima i moralnu obavezu i ustavna ovlašćenja da se pobrine da više od 700.000 građana Vašingtona dobije puna glasačka prava i da ubuduće ne budu građani koji plaćaju porez ali nemaju svoje političke predstavnike.

Naime, glasačka prava građana Vašingtona, Distrikta Kolumbija, razlikuju se od prava građana u ostalih 50 američkih saveznih država.


Vašington D.C. nije država već poseban federalni distrikt i kao takav nema izabrane predstavnike u američkom Kongresu.

S druge strane, američki Ustav dodelio je Kongresu ekskluzivnu jurisdikciju nad Distriktom Kolumbija.

Zakon kojim je bi D.C. trebalo da postane 51. američka savezna država Predstavnički dom je usvojio sa 232 glasa "za" i 180 "protiv", ali s obzorim da Senat, koji kontrolišu republikanci, mora da potvrdi ovaj zakon, posmatrači su uvereni da će se predlagači naći pred nesavladivom preprekom.
RepublikaFoto: wikipedia.org
Kongres SAD

- Sve ovo se radi zbog političke moći i da demokrati preuzmu Vašington - ocenio je kongresmen Čip Roj, republikanac iz Teksasa.


Ukoliko bi zakon prošao i u Senatu, Vašington bi postao država Vašington, Daglas Komonvelt, u čast prvog američkog abolicioniste i državnika, Afroamerikanca Frederika Daglasa Vašingtona.

Više informacija iz rubrike svet pročitajte ovde


- Vlast ništa ne ustupa ako ne zahtevate od nje - podsetila je gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouzer na reči Frederika Daglasa i potvrdila da građani prestonice traže ono što im pripada - ustavno pravo koje imaju svi ostali građani SAD.

Predsednik Donald Tramp je izjavio prošlog meseca da "D.C. nikada neće postati država jer bi to značilo još dva demokratska senatora u kongresu".

- Ne hvala. To se nikada neće dogoditi - izjavio je Tramp.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading