Angelina poslednja ofanziva na Kosovo! Nemačka preuzela predsedavanje EU

Autor: Republika

Svet

01.07.2020

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka planira da završi svoju političku labudovu pesmu kukavičjim jajetom za Srbiju i pritiskom da Beograd bezuslovno prizna Kosovo. Njeno predsedavanje Evropskom unijom je velika opasnost za našu zemlju, pogotovo pošto je minirala Trampov plan za rešenje problema južne srpske pokrajine, a da mnogo toga zavisi baš od Nemačke, potvrdio je juče i predsednik Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Ja sam racionalan, radi se o najmoćnijoj sili Evrope i jednoj od dve najmoćnije u svetu. Nisam srećan zbog odnosa Nemačke prema Kosovu, kao ni oni našim jer nećemo da priznamo Kosovo. To neslaganje će se nastaviti - rekao je Vučić.

Italijanski list Korijere dela sera ocenjuje da je Merkelovoj ovo "poslednje leto" i da je rešila da učini nešto krupno na kraju karijere, možda već od 17. jula, kada će biti održan prvi samit na vrhu EU pod nemačkim predsedavanjem.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Prema očekivanju, smeni na mestu predsedavajućeg Evropske unije najviše su se obradovali u Prištini. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je to dobra vest za "kosovske građane".

- Nemačka dosledno podržava Kosovo u pravcu nezavisnosti i izgradnje države - napisao je Haradinaj na svom Fejsbuku.

On je dodao da kancelarka Merkel "razume potrebe Kosova", prenosi Kosovo onlajn.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Uprkos njenim velikim očekivanjima, sumnjam da Angela može da ostvari nešto konkretno za šest meseci - kaže za Srpski telegraf Vladislav Jovanović, nekadašnji jugoslovenski šef diplomatije.

Dodaje da se sa stavovima Nemačke ne slažu Francuska, Amerika, Kina, Rusija...

- Nemačka pokušava da sprovede Išingerov plan, odnosno "hitnu normalizaciju odnosa", tačnije priznavanje Kosova, ali time samo mogu da izgube Srbiju kao sagovornika - zaključuje Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading