Lavrov upozorava na povećan rizik od nuklearnog sukoba: Amerika želi da povrati globalnu dominaciju među supersilama!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

10.07.2020

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednje vreme ozbiljno se povećao rizik od nuklearnog sukoba, a Sjedinjene Američke Države odustaju od termina strateška stabilnost, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sergej Lavrov

- Slažem se da su nuklearni rizici u poslednje vreme značajno porasli i da situacija u sferi bezbednosti i međunarodne strateške stabilnosti otvoreno degradira. Uzroci svega toga su očigledni: SAD žele da povrate globalnu dominaciju i ostvare pobedu u onome što oni nazivaju suparništvo velikih sila. Oni odustaju od termina strateška stabilnost koju nazivaju strateško suparništvo. Oni žele da pobede - rekao je Lavrov.

On je istakao da SAD uništavaju celu arhitekturu kontrole naoružanja.

- Posebno smo zabrinuti jer SAD već dve godine odbijaju da ponovo potvrde osnovni princip, postulat da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da, samim tim, nikada ne bi trebalo da dođe do njega - rekao je Lavrov.

Prema rečima Lavrova, već dve godine taj predlog, sastavljen na osnovu onoga o čemu su se dogovarali predstavnici rukovodstva SAD i SSSR-a još u prošlom veku, "čeka potvrdu američke strane".

Predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan svojevremeno su utvrdili da je nuklearni rat neprihvatljiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading