Aja Sofija ponovo postaje džamija! Sud uvažio Erdoganov predlog

Autor: Blic, Republika

Svet

10.07.2020

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Turskoj će u petak najverovatnije proglasiti nezakonitom odluku usvojenu 1934. godine, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja, saopštila su dva turska zvaničnika.

RepublikaFoto: youtube.com/ Multimedia Music
Aja Sofija

Na taj način će biti otvoren put ka pretvaranju čuvene građevine u džamiju, uprkos zabrinutosti lidera nekih država i pravoslavnog sveštenstva, prenosi agencija Rojters.

Turski predsednik Režep Tajip Erdogan predložio je da čuvenoj građevini pod zaštitom Uneska iz šestog veka bude vraćen status džamije.

Ovaj potez je izazvao zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom, dok se čeka na odluku Vrhovnog suda Turske.

Ovaj je sud prošlog četvrtka održao saslušanje kako bi utvrdio zakonitost odredbe donete 1934. godine od strane tadašnjeg predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja.

Viši turski zvaničnik je za Rojters izjavio da očekuje da će sud u petak doneti odluku o poništenju Ataturkove odredbe. Isto mišljenje zastupa i zvaničnik iz vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Udruženje koje je podnelo zahtev za preispitanje Ataturkove odluke tvrdi da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog sultana Mehmeda II Osvajača, koji je 1453. godine osvojio grad, tada poznat kao Konstantinopolj, i vizantijsku crkvu, u to vreme staru 900 godina, pretvorio u džamiju.

Uprkos tome što se neki strani zvaničnici i pravoslavni sveštenici tome protive, grupe u Turskoj se dugo vremena zalažu za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, navodeći da bi takav status ove čuvene građevine bolje reflektovao činjenicu da u ovoj zemlji živi pretežno muslimansko stanovništvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading