Odluka koja će razbesneti hrišćane širom sveta: AJA SOFIJA OPET POSTALA DŽAMIJA!

Autor:

Svet

11.07.2020

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni savet Turske, najviši administrativni sud u toj zemlji, poništio je juče odluku o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, što znači da će ova 1.400 godina stara građevina, koja je prvobitno u vizantijsko doba bila crkva, ponovo postati džamija.

RepublikaFoto: youtube.com/ Multimedia Music
Aja Sofija

Odluku o pretvaranju Aja Sofije u muzej doneo je 1934. osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk.

Uoči objavljivanja sudske odluke, koja je usledila nakon dve nedelje razmatranja stavova, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da će postupiti u skladu sa njom. Upravo je Erdogan i predložio da čuvenoj građevini iz šestog veka, koja se nalazi pod zaštitom Uneska, bude vraćen status džamije. Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije da njegova država ima pravo da promeni status Aja Sofije, bez uzimanja u obzir mišljenja drugih država. Najave ponovnog pretvaranja Aja Sofije u džamiju izazvale su prethodnih nedelja zabrinutost zvaničnika SAD, Rusije i Grčke, kao i pravoslavnog sveštenstva, a apel Turskoj da do promene statusa ipak ne dođe upućivali su šef američkog Stejt departmenta Majk Pompeo i vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Domaćica iz Istanbula: Sultan Mehmed želeo da to bude džamija

Američka televizija NBC zabeležila je odmah nakon objavljivanja sudske odluke reakcije žitelja Istanbula koji su većinom tvrdili da za Aja Sofija "nema potrebe više da bude sekularna". Navedena je i izjava 52-godišnje domaćice iz Istanbula koja se predstavila kao Ozlem Kaja i rekla da je ovim ostvarena želja sultana koji je u 15. veku osvojio tadašnji Konstantinopolj.

- Mehmed II Osvajač zauzeo je sveti grad mačem, on je uvek želeo da Aja Sofija bude džamija - kazala je ona.

Zahtev za preispitanje Ataturkove odluke podnelo je udruženje koje je tvrdilo da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog sultana Mehmeda II Osvajača, koji je 1453. godine osvojio grad, tada poznat kao Konstantinopolj, a vizantijsku crkvu, u to vreme staru 900 godina, pretvorio u džamiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading