LIDERI NE PUŠTAJU FOTELJE: Katalonija kuje plan da spreči Španiju da preuzme kontrolu

Autor: Agencije, Republika

Svet

24.10.2017

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonski separatistički lideri planiraju da preduzmu pravne mere kako bi sprečili Vladu Španije da ih smeni s funkcija i da preuzme kontrolu nad tim regionom. To je izjavio portparol katalonske vlade Žordi Turulj.

RepublikaFoto: twitter.com/ElFinanciero_Mx
Katalonija se drži za poslednju slamku

Turulj je rekao da će lideri Katalonije podneti Ustavnom i Vrhovnom sudu Španije žalbe na odluku premijera Marijana Rahoja da smeni katalonsku vladu i smanji ovlašćenja katalonskog parlamenta.

Ako španski sudovi ne usvoje žalbe katalonskih vlasti, one će pravnu borbu nastaviti pred međunarodnim sudovima, naveo je Turulj. 

Španski Senat, u kojem Rahojevi konzervativci imaju apsolutnu većinu, trebalo bi u petak da odobri mere španske Vlade za preuzimanje kontrole nad Katalonijom, aktiviranjem do sada nekorišćenih ustavnih ovlašćenja protiv katalonskih lidera. Njih je španska Vlada optužila da su prekršili zakon i sudske odluke održavanjem referenduma o nezavisnosti 1. oktobra i pripremama za proglašenje secesije Katalonije. - Odgovorićemo veoma čvrsto. Iskoristićemo sva unutrašnja sredstva kako bismo mogli da se obratimo međunarodnim sudovima ako bude potrebno - naveo je Turulj posle sednice katalonske Vlade. 

Prethodnih dana su povećane špekulacije da bi katalonski predsednik Karles Pućdemon mogao da raspiše vanredne izbore za parlament Katalonije kako bi izbegao intervenciju Madrida. Rahoj je u subotu zatražio od Senata odobrenje za raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji, pošto takvo ovlašćenje sada ima jedino Pućdemon. 

Danas su na površinu isplivali novi detalji o efektima katalonske krize, pošto je Kaiša banka, treća po veličini u Španiji, saopštila da je pretrpela "umeren" ali privremen odliv depozita zbog nastojanja Katalonije da proglasi nezavisnost. 

Ta banka je pre tri nedelje premestla svoje sedište iz Katalonije u Valensiju. Njen direktor Gonsalo Gortasar odbio je danas da iznese detalje o vrednosti povučenih depozita, ali je rekao da su gubici "zaustavljeni" i da je banka nastavila s rastom. 

Gortasar je rekao da je odluka o izmeštanju sedišta banke izvan Katalonije konačna i da banka za sada ne planira da premesti i radna mesta izvan bogatog regiona na severoistoku Španije. 

Osim Kaiša banke, i druga najveća španska banka Sabadelj, i više od 1.000 drugih kompanija izmestilo je svoja sedište iz Katalonije kako bi obezbedilo nastavak poslovanja pod zakonima EU u slučaju da se Katalonije odvoji od Španije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading