KATALONSKA KRIZA: Šta kažu svetske sile?!

Autor: Republika

Svet

27.10.2017

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, a Madrid aktivirao član 155. španskog Ustava čime je Kataloniji ukunuo nezavisnost počele su da stižu prve reakcije svetskih lidera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

SAD i NATO podržavaju špansku vladu

Američki Stejt department saopštio je danas da i dalje podržava špansku vladu u njenim pokušajima "da očuva Španiju jakom i ujedinjenom".

- Katalonija je integralni deo Španije i SAD podržava ustavne mere španske vlade kako bi se Španija očuvala jakom i ujedinjenom - izjavila je portparolka Stejt dipartmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost te pokrajine od Španije, oglasio se i NATO, koji je saopštio da Španija ostaje važan saveznik te organizacije, kao i da je Katalonija unutrašnji problem Španije, koji treba da se reši u okvirima Španije, prenosi AP.

- Španija je posvećeni saveznik, koji daje bitan doprinos zajedničkoj bezbednosti. Katalonski problem je unutrašnje pitanje, koje bi trebalo da se rešava unutar ustavnog poretka Španije - rekao je visoki zvaničnik NATO.

Nemačka ne priznaje nezavisnost Katalonije

Nemačka podržava špansku vladu i neće priznati nezavisnost koju je danas popodne izglasao katalonski parlament, izjavio je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert.


Prema njegovim rečima, Berlin gleda sa zabrinutošću na eskalaciju dešavanja u Španiji, napominjući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti "prekršilo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije", prenosi Rojters.

- Nemačka vlad a ne prepoznaje takvu deklaraciju nezavisnosti. Berlin podržava jasnu poziciju španskog premijera Marjana Rahoja u njegovim nastojanju da povrati mir i red. Nadamo se da će sve uključene strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i deeskalaciju - rekao je Zajbert.

Makron: Podržavam Rahoja!

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da u potpunosti podržava premijera Španije Marijano Rahoja po pitanju krize u Kataloniji, a premijerka Velike Britanije saopštila je da ta država neće prepoznati nezavisnost tog španskog regiona, javljaju agencije.

- Uvek sam govorio da imam jednog sagovornika u Španiji, to je premijer Rahoj. Postoji vladavina prava u Španiji sa ustavnim pravilima. Marijano Rahoj želi da se ta pravila poštuju i ima moju punu podršku", rekao je Makron - prenosi Rojters.

Mej: Nema priznanja Katalonije

Britanska premijerka Tereza Mej je istakla da Britanija ne prepoznaje niti će prepoznati jednostrano proglašenje nezavisnosti koje je doneo regionalni parlament Katalonije.

- Zasnovana je na osnovu glasanja koje je španski sud proglasio nezakonitim. Mi i dalje želimo d vidimo da vladavina prava ostaje na snazi, da se španski ustav poštuje i da je očuvano jedinstvo Španije - rekla je ona.

Škotska: Poštujemo stav Katalonije

Škotska vlada saopštila je danas da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocenila je da "nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rešenje", prenosi AP. 

Škotska ministarka za spoljne poslove Fiona Hislop nije eksplicitno priznala Kataloniju kao nezavisnu državu, ali je navela u saopštenju da narod Katalonije "mora da ima mogućnost da odlučuje o svojoj budućnosti", navodi Bi-Bi-Si. 

- Evropska unija ima političku i moralnu odgovornost da podrži dijalog kako bi utvrdila kako se može rešiti situacija mirno i demokratski - poručila je Hislop. 

Španski Senat odobrio je danas vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je ta pokrajina proglasina nezavisnost od Španije.

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading