Soraja vlada Katalonijom!

Autor:

Svet

30.10.2017

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonski lideri predvođeni Karlesom Pučdemonom proglasili su u petak nezavisnost od Španije, ali im je za kaznu zvanični Madrid ukinuo bilo kakvu autonomiju, silom raspustio njihove institucije i nametnuo im da njihovim regionom ubuduće vlada "kraljica" - odlučna i nepokolebljiva Soraja Saens de Santamarija (46).

Soraja Saens de Santamarija

Ta desna ruka španskog premijera Marijana Rahoja juče je stupila na novu dužnost jer je i španska vlada zvanično započela stavljanje Katalonije pod kontrolu. Tako će ona u narednih 50 dana, tačnije do vanrednih izbora 21. decembra, zavoditi red u neposlušnom bogatom regionu, a jedan od prvih zadataka bi mogao da joj bude da iza rešetaka smesti donedavnog, smenjenog lidera Katalonije Pučdemona, kao i njegove najbliže saradnike. Međutim, oni su juče zajedno pobegli u Belgiju, državu koja im je dan ranije ponudila azil.

Protiv smenjenih katalonskih lidera podignute optužnice za pobunu i ugrožavanje nacionalnog interesa

- Soraja je pažljivo pratila svaki korak čelnika Katalonije. Ona bi trebalo da preuzme kontrolu nad Katalonijom, ali se pretpostavlja da će konce vući Madrid. Pod njenu nadležnost potpada otpuštanje oko 150 katalonskih zvaničnika, podizanje optužnica, pa i hapšenja - pišu španski mediji.

Jedna od najmoćnijih žena sveta

- Soraja Saens de Santamarija je potpredsednica španske vlade i krizna menadžerka Marijana Rahoja

- rešavala je krizu sa ebolom 2014. i situaciju nakon pada nemačkog aviona "Germanwings"

- neko vreme je bila i na čelu ministarstva pravosuđa, a radila je i kao portparolka vlade

- samo 11 dana posle porođaja vratila se na posao ističući da "država ne može da čeka"

- završila je pravo, a sa samo 27 godina postavljena je za državnu tužiteljku

- Global post ju je svrstao među pet najmoćnijih žena 2015. godine

- mnogi veruju da će u skorijoj budućnosti postati premijerka Španije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karles Pudždemon

Priprema za pritvaranje Katalonaca je već počela, pa je tako državni tužilac Španije Hose Manuel Masa juče zatražio podizanje optužnica protiv lidera Katalonije i drugih čelnika tog regiona. Njima se na teret stavlja podsticanje na pobunu i izazivanje nemira, kao i ugrožavanje nacionalnog interesa, pre svega zbog organizovanja nelegalnog referenduma o katalonskoj nezavisnosti 1. oktobra.

Te teške optužbe znače da bi Pučdemon i neki od njegovih najbližih saboraca mogli da dobiju i do 30 godina robije. Da bi izbegao najgori scenario, Pučdemon je, kako se veruje, pobegao u belgijsku prestonicu Brisel, a kasnije je objavljeno da je tamo otputovao kako bi se sastao sa advokatima.

BROJKA: 200.000 regionalnih službenika od juče prima naredbe Madrida

Interesantno je, međutim, da je on juče u jutarnjim časovima objavio fotografiju zgrade regionalne katalonske vlade u Barseloni uz poruku "Dobar dan". Zbog toga su mnogi poverovali da je, uprkos pretnjama Madrida, došao na posao iako je smenjen, pa je na stotine novinara i građana nestrpljivo čekalo da ga vidi. Međutim, od njega nije bilo ni traga ni glasa, a ubrzo je javljeno da je sednica regionalnog parlamenta otkazana, pa su mediji na sva usta objavili kako su Katalonci ipak kapitulirali.

ČINJENICE

Lista za odstrel Katalonski lideri optuženi za pobunu

Karles Pučdemon, lider Katalonije (tužba pred Nacionalnim sudom) - preti mu i do 30 godina robije

Oriol Hunkeras, katalonski potpredsednik (tužba pred Nacionalnim sudom) - preti mu od 15 do 30 godina robije
Karme Forsadel, predsednica skupštine (tužba pred Vrhovnim sudom) - preti joj od šest do 30 godina iza rešetaka
* optužnicom će biti obuhvaćeno 12 ministara i lideri regionalnog parlamenta. Za krivična dela mogu da dobiju kazne zatvora od 30, 15 i šest godina

Jedini koji se, međutim, juče pojavio u katalonskom kabinetu bio je ministar za održivost Džozef Rol, koji je na Tviteru objavio fotografiju kako sedi za radnim stolom, uz poruku "U kancelariji, praktikujući odgovornost koju nam je poverio narod Katalonije". Ipak, nedugo potom, dvojica policajaca su ga ispratila napolje, a španske vlasti su saopštile da regionalni zvaničnici mogu da dođu u službene prostorije samo da pokupe stvari, jer će u suprotnom biti uhapšeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading