UBIJAO GOLIM RUKAMA, ALI I TONAMA DINAMITA! DEČAKA SPRŽIO U KISELINI

Autor:

Svet

17.11.2017

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neprikosnoveni šef sicilijanske mafije Koza nostre Salvatore Rina (87) zvani Toto umro je zatvoru, gde je proveo 24 godine od ukupno 26 doživotnih robija, na koliko je osuđen zbog zastrašujućih zločina i naredbi da se u njegovo ime ubije najmanje 150 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uzor opasnim momcima iz srpskog podzemlja: Salvatore Rina Toto

Strah i trepet za sve ostale članove moćne sicilijanske mafije, ali i za zvaničnike, pa i policiju cele Italije, pre svega zbog okrutnosti i načina na koji se obračunavao sa protivnicima, preminuo je nakon što je oboleo od raka bubrega.

Zbog okrutnosti ga zvali zver
- rođen je 1930. u siromašnoj porodici zemljoradnika u Korleoneu, na Siciliji
- reč je o rodnom mestu Don Korleonea, izmišljenog Kuma u filmskoj trilogiji Fransisa Forda Kopole
- Salvatore Rina je imao razne nadimke - osim Toto, zvali su ga i Kratki (zbog visine) i Zver (zbog okrutnosti prema protivnicima)
- otac mu je poginuo dok je bio dečak od 13 godina, i to dok je pokušavao da ukloni eksploziv sa bombe zaostale iz rata
- sa 19 godina Toto se pridružio lokalnoj mafiji, za čiji ulazak je morao da izvrši prvo ubistvo
- tada je golim rukama zadavio jednog čoveka
- postao je šef Koza nostre 1982, a uhapšen 1993. u Palermu, glavnom gradu Sicilije, nakon što je 20 godina bio u bekstvu

- nastavio je ipak da vodi surovi posao i tokom 1993. naredio seriju egzekucija i bombaških napada u Rimu, Milanu i Firenci (ubijeno 10 ljudi)

Bio je mafijaš kog su i kriminalci iz srpskog podzemlja poput Aleksandra Kneževića Kneleta i Kristijana Golubovića nazivali idolom, pa je tako nebrojeno puta spomenut u filmu "Vidimo se u čitulji".

Planirao je da raznese bombom i još aktivnog italijanskog sudiju Nina di Matea, koji ga je osudio na prvu doživotnu

Totova porodica je saopštila da je on umro u 3.37 u noći između četvrtka i petka na odeljenju za zatvorenike bolnice Mađore u Parmi.

Poslednjih dana bio je dvaput operisan i stavljen u veštačku komu, a podlegao je bolesti dva sata nakon što je članovima njegove porodice dozvoljeno da ga vide. Imao je i srčanih problema, a navodno je patio i od Parkinsonove bolesti.

Rina je bio poznat što je kao mafijaški bos uradio nešto na šta se nijedan član Koza nostre nije usudio - eksplozivom je 1992. godine u razmaku od malo više od mesec dana razneo dvojicu najviših italijanskih sudskih zvaničnika u borbi protiv mafije. Reč je o Đovaniju Falkoneu i Paolu Borseliniju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izdavao naređenja i iz zatvora

Toto je naredio njihove egzekucije nakon što je počeo veliki rat unutar mafijaških redova jer su pojedini članovi kriminalnih klanova Koza nostre počeli da sarađuju s vlastima. Totu se tako posebno zamerio Tomas Busketo, koji je bio u direktnoj vezi sa tužiocem Falkoneom.

Zbog toga je Rino naredio svojim ljudima da pobiju sve Busketove članove porodice do 20. kolena unazad, uključujući i decu i žene. Tom naredbom Rino je pomerio granice okrutnosti unutar delovanja mafije, a otišao je i mnogo dalje kada je, dok je bio u pritvoru, naredio da njegovi ljudi ubiju 13-godišnjeg dečaka kidnapovanog da bi se njegov otac sprečio da oda informacije o mafiji. Dete je udavljeno, a njegovo telo je sprženo u kiselini.

150

smrtnih slučajeva najmanje stavlja mu se na teret

Busketo je ipak nekako uspeo da skloni deo svoje familije na bezbedno u SAD, ali je Toto ubio najpre Falkonea, a odmah zatim i njegovog prijatelja, istražitelja Borselinija. Pre samo tri godine Rina se u zatvoru hvalio kako je njegovom zaslugom Falkone "završio kao tuna". Tvrdio je da je istu sudbinu pripremao i za sudiju Nina di Matea, koji ga je osudio na prvu od 26 doživotnih zatvorskih kazni, međutim, u tome nije uspeo.

Inače, Rina je jednom rekao kako je ponosan na sve što je učinio, sebe je smatrao kraljem i govorio da je krojio istoriju. Veruje se da je u grob odneo mnoge tajne, posebno one koje se tiču saradnje mafije sa političarima i zvaničnicima širom Italije, ali i sveta. Nikada nije pristao da sarađuje sa istražiteljima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading