(VIDEO) EKSPLOZIJA na gasnom čvorištu koje snabdeva CELU EVROPU!

Autor: Tanjug

Svet

12.12.2017

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tehnički kvar najverovatnije je uzrok eksplozije u gasnom čvorištu Baumgarten, smatraju u policiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gasno čvorište koje snabdeva celu Evropu

Prema "Gas konekt Austria" je postrojenje, nakon eksplozije, "u kontrolisanom stanju isključeno i trenutno je obustavljen rad".

Vatrogasna komanda Donje Austrije ukazala je da je na arealu čvorišta jedan gasovod esplodirao.

Portparol vatrogasne službe Franc Resperger rekao je da je požar obuhvatio šest objekata, koji su potpuno izgoreli.

Vrelina izazvana u okolini areala bila je toliko velika da su primećena topljenja deloav na parkiranim vozilima. Na mesto eksplozije došlo je 14 vatrogasnih jedinica sa 150 pripadnika, koji rade na gašenju požara. Usled eksplozije jedna osoba izgubila je život i 18 lica je povređeno, od kojih je pet zadobilo teške povrede, opekotine.

Čvorište Baumgarten je najveća stanica za uvoz i preuzimanje gasa u Austriji. Prema kompaniji koja upravlja kompleksom "Gas konent Austria" u to čvorište se dovodi gas iz Rusije, Norveške i drugih zemalja, meri, proverava i priprema za dalji transport.

Postrojenje je izgrađeno 1959. kao crpna stanica gasnog polja u Cverndorfu, a potom je pretvorena u čvorište. Ovo čvorište važi kao jedno od najvažnijih u snabdevanju Evrope.

Preko Baumgartena idu veliki tranzitni gasovodi ka Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Oko jedna trećina uvoznih količina gasa iz Rusije ide preko čvora Baumgarten.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading